OKRASJE

Naj dom zadiši po jeseni

Po okrasje se odpravimo na vrt ali v bližnji gozd: buče, jabolka, pisano jesensko listje in orehi so lahko pozdrav ob vhodnih vratih ali lep pogrinjek.
Fotografija: Vhod v dom okrasimo s čudovitim venčkom.
Odpri galerijo
Vhod v dom okrasimo s čudovitim venčkom.

Čeprav smo čez dan še v kratkih rokavih, jutranje meglice in nizke temperature nakazujejo prihod jeseni. Tudi narava se barva v jesenskih odtenkih, s katerimi lahko čudovito okrasimo tudi dom. Prijetno jesensko vzdušje lahko pričaramo tako rekoč brez stroškov, potrebujemo le nekaj domišljije, ročnih spretnosti in seveda čas.
Buče, krizanteme in resa so simboli prihajajoče jeseni.
Buče, krizanteme in resa so simboli prihajajoče jeseni.

Če imamo vrt, lahko marsikaj uporabnega najdemo na zelenjavnih in okrasnih gredah, sicer se odpravimo v bližnji gozd ali park. To je lahko hkrati tudi prijetno druženje z družino, zlasti z majhnimi otroki. Naberemo suho listje in jesenske plodove, žir, kostanj, morda naletimo kje na šipkov grm. Na vrtu smo pridelali buče in jabolka, morda imamo tudi sončnična semena, če bo česa zmanjkalo, pa lahko to kupimo v trgovini ali na tržnici.

Zadnja leta so nadvse priljubljene okrasitve pred vhodnimi vrati in okoli doma, kamor položimo buče, koruzne storže, suhe veje, morda pridamo še lonec s cvetočimi krizantemami ali jesensko reso. Ljubitelji venčkov ga lahko izdelajo iz raznobarvnega suhega listja in orehov, žira ter drugih plodov. Tudi v notranjih prostorih z malo truda pričaramo prijetno vzdušje, da bo dišalo in žarelo v hladnejših dneh.
Naj bo jesen tudi na nedeljskem pogrinjku. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Naj bo jesen tudi na nedeljskem pogrinjku. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Za različne dekoracije je primerno barvito jesensko listje: položimo ga pod steklo za slike in obesimo na steno, lahko ga nanizamo na vrvico ali na suho vejo ali pa preprosto natresemo v pleteno košaro. Tudi nedeljski pogrinjek si zasluži več pozornosti. Na mizo razporedimo jabolka, orehe, suho sadje, lahko v košaricah ali kar tako, kot po naključju raztreseno. Tudi prt in drugi dodatki naj bodo v toplih jesenskih barvah.

Za prijeten vonj v prostoru poskrbimo z dišavnicami in začimbami, jesenski vonji so cimet, klinčki, muškatni oreh. Prelepe dekoracije naredimo iz gozdnih ali vrtnih plodov, ki jih skupaj z želodom natresemo v dekorativne kozarčke, najbolje steklene. Na vrh položimo svečko, ki bo s segrevanjem iz dišavnic vlekla vonj, a pazimo, da ne bomo česa zažgali.


Kmalu bodo večeri in jutra tako hladni, da se bo med posedanjem ali poležavanjem na kavču prijetno pogreti s toplo odejo, zato naj bo vedno pri roki. Videz kotička za počivanje dopolnimo s pisanimi blazinami v jesenskih barvah, oranžnih, rumenih ali rdečih. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije