NARAVNO

Nad trdovratne madeže s sodo in limono

Na trgu je ogromno agresivnih sredstev za čiščenje pečice, ki z lahkoto opravijo s trdovratnimi madeži, a če vam je za naš planet in vaše lastno zdravje, sezite po naravnih čistilih.
Fotografija: Najbolj učinkovita naravna sestavina za čiščenje pečice je mešanica soka limone in sode bikarbone.
Odpri galerijo
Najbolj učinkovita naravna sestavina za čiščenje pečice je mešanica soka limone in sode bikarbone.

Se vam je že zgodilo, da ste gostom hoteli postreči svojo najljubšo specialiteto, pa vam je ob odprtju pečice rdečica preplavila lica in ste na vsak način poskušali zakriti pogled na njeno zapacanost? Tega vam ni treba, pa četudi gre za trdovratne obloge. Na voljo imate številna sredstva za odstranjevanje vseh vrst madežev, ki čudežno razgradijo še tako težko odstranljive madeže in najbolj zasušene ostanke, saj vsebujejo izjemno agresivne sestavine. A ker je pomembna tudi skrb za ohranjanje našega planeta, svetujemo uporabo naravnih sestavin. Agresivni čistilni izdelki namreč znajo biti nevarni za vaše zdravje.

Ne čakajte, da se umazanija zasuši

Prvi korak do čiste pečice je preprečevanje madežev. Če pripravljate sočne jedi, jih lahko med peko pokrijete s folijo, s čimer preprečite, da bi bila pečica polna tekočine oziroma maščob. Če kljub vsemu opazite kakršne koli madeže, ne čakajte, da se zasušijo, temveč jih odstranite takoj. Pečico zato po vsaki uporabi temeljito obrišete z vlažno krpo. Do zdravja in narave prijazna čistila je preprosto izdelati. Potrebujete sodo bikarbono, limonov sok in kis. Sredstva so preprosta, učinkovita, predvsem pa prisotna tako rekoč v vsakem gospodinjstvu. Za odstranjevanje zasušenih maščob uporabite sredstvo za pomivanje posode, ki ga prej zmešate z vodo, madeže pa odstranite z gobico. Če se želite znebiti neprijetnega vonja, sok dveh limon stisnite v globljo posodo in ga zmešajte s približno dvema centimetroma vode. Posodo za pol ure postavite v pečico, ki jo pred tem segrejete na 120 stopinj Celzija. Limona dela čudeže.

Do bleščečega stekla z limonovim sokom

Zažganih ostankov hrane se lotite s sodo bikarbono. To potresete po dnu pečice in jo popršite z vodo. Da bo umazanija zagotovo odstranjena, pustite sodo učinkovati čez noč, nato pa površino pobrišite s krpo. Če bo kljub temu vztrajala, potresite še malo sode in dodajte nekaj kapljic kisa za vlaganje. Po pol ure se bo vaša pečica svetila kot nova. Če ste notranjost pečice zglancali do leska, se lotite tudi stekla. To zaradi nabrane umazanije velikokrat postane motno. Tudi to tegobo rešita limonov sok in soda, le da naj bo tokrat zmes veliko bolj gosta. To vtrite v vrata pečice, pustite delovati pol ure, nato pa stekleno površino obrišite z gobico. Danes je večina pečic opremljena s samodejnim programom čiščenja, a v večini primerov energetsko ni najbolj varčna varianta. Če ročno čiščenje ni obrodilo ustreznih sadov oziroma pričakovanj, pa le poskusite na ta način, pri čemer upoštevajte navodila proizvajalca. Po končanem čiščenju vam preostane le, da pečico obrišete z vlažno krpo. Zdaj pa veselo na delo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije