IDEJA

Na tak način si boste popestrili kopalnico

Objavljeno 25. januar 2020 08.27 | Posodobljeno 25. januar 2020 08.27 | Piše: B. K. P.

Barve vnesemo z zavesami za tuš, svečami in drugimi dodatki, samolepilnimi tapetami ali kopalniškimi preprogami, ki jih lahko naredimo tudi sami.

Zavese za tuš hitro in ugodno popestrijo vsako kopalnico. FOTO: Guliver/getty Images
Pogosta težava podnajemnikov je, da jim kakšen prostor v stanovanju morda ni najbolj všeč, pa ga ne smejo preveč preurejati oziroma tega nočejo zaradi dodatnih stroškov. A vsak prostor lahko spremenimo tudi z malo denarja in z nekaj ročnimi spretnostmi. Veliko možnosti za to imamo denimo v kopalnici, ki jo bomo občutno popestrili že z novo zaveso za tuš. Na voljo je ogromno različnih vzorcev in barv, ker so zavese relativno poceni, pa jih lahko, ko se jih naveličamo, zamenjamo.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Zakaj ne bi v kopalnico postavili lončnic? FOTO: Guliver/getty Images
Kopalnico popestrimo z dodatki, kot so sveče, školjke, suho cvetje ali lončnice, če je dovolj svetlo. Na nižje omarice postavimo uokvirjene fotografije, na stene obesimo sliko ali risbo, dolgočasne ploščice pa polepimo s samolepilnimi nalepkami, ki jih, ko se odselimo, odstranimo. Tisti z umetniško žilico lahko sami izrežejo njim ljube oblike iz barvne samolepilne folije ter jih nalepijo po posameznih ploščicah, s čimer se ustvari tudi videz mozaika. Kopalnico bodo popestrile preproge, ki jih prav tako lahko naredimo sami. Projekt bo malce bolj dolgotrajen, a nadvse zabaven, vanj pa se lahko vključi vsa družina.

Preproga iz zamaškov

Za izdelavo te bo najprej treba nekaj časa zbirati plutovinaste zamaške, saj jih bomo potrebovali precej (za preprogo velikosti 40 x 60 približno 170). Prav bo prišlo, če poznamo koga, ki dela v gostinstvu in nam bo pomagal pri zbiranju. Vsak zamašek (tisti, ki jih uporabljajo pri penečih se vinih, zaradi posebne oblike niso primerni) po dolgem prerežemo na polovico in slednjo s pištolo za lepilo prilepimo na podlago po želji. Lahko je to star predpražnik ali preproga, bistveno je, da ne bo drselo.

Preproga s kamni

Če smo za zgornjo preprogo morali dolgo zbirati zamaške, bomo za to kar nekaj časa z izletov ob morju ali rekah nosili kamne. Izberite tiste, ki so vam najbolj všeč, lahko so različnih barv in oblik, pomembno je le, da so čim bolj ploščati, saj jih bo lažje nalepiti na podlago. Ko jih imamo dovolj, jih nalepimo na podlago, postopek je enak kot pri preprogi z zamaški.

Zamaški, kamni ali odslužene brisače se spremenijo v unikatne preproge.

Tudi iz starih brisač

Zanjo potrebujemo nekaj starih brisač, sukanec in šivanko. Brisače razrežemo na poljubno široke trakove (najbolje okrog deset centimetrov, tako bo preproga debelejša ter bolj mehka in udobna) in jih spletemo v kite. Preden začnemo plesti, tri trakove poravnamo in na zgornjem koncu zašijemo, da se ne razpletejo, ko končamo, enako storimo na spodnjem. Pletene kite zvijemo v polža, jih zašijemo skupaj in preproga je narejena.
Deli s prijatelji