OBRATI

Na Krk malo drugače

Z Ducatijevim scramblerjem smo se odpravili raziskovat lepe in zavite ceste med Slovenci zelo priljubljenega severnokvarnerskega otoka Krka; dobro se je izkazal.
Fotografija: Motociklistično-morska idila
Odpri galerijo
Motociklistično-morska idila

Slovenci smo, politika gor ali dol, zaljubljeni v hrvaško obalo: tam s skoraj desetimi milijoni prenočitev vsako leto pustimo kaka dva milijona evrov, v lasti pa imamo več kot 110.000 nepremičnin vzdolž hrvaške obale. Otok Krk je med najbolj priljubljenimi, zato si ga je veljalo ogledati tudi z motornim kolesom. V dvoje. Prava izbira: ducati scrambler, model icon, okreten, živahen in dovolj močan za obilo zabave.

Lepe ceste na lepem Krku

Scrambler se je izkazal na krških cestah. Fotografije: Primož Jurman
Scrambler se je izkazal na krških cestah. Fotografije: Primož Jurman
Severnokvarnerski otok Krk je Slovencem res blizu, saj je iz Ljubljane dosegljiv v slabih dveh urah. Leta 1980 odprti most, ki ga povezuje s kopnim, ga je turistom še bolj približal, saj od takrat ni potrebe po čakanju na trajekt. Je pa zoprno, ko potegne burja, zaradi katere most zaprejo. A tega je poleti, na vrhuncu turistične sezone, malo. Krk sestavljajo obalna mesta in turistični kraji, od Njivic prek glavnega mesta Krka, Punata in Vrbnika na vzhodni strani do Baške, najbolj južnega kraja, ujetega med hribi in dolgo peščeno plažo. Po nenaseljeni notranjosti, z zelenjem obrasli pokrajini na severu in kamniti na jugu, jih povezuje mreža res odličnih cest. Navezujejo se na glavno prometno žilo, ki vodi po sredini otoka od severa do juga, in so lahko pravi raj za obiranje zavojev z motornim kolesom. Krk se lahko pohvali z bogato zgodovino, odlično kulinariko in naravnimi lepotami. Mesto Vrbnik na vzhodnem delu menda skriva najožjo ulico na svetu, široko le 43 centimetrov, Njivice, Malinska, Punat in Baška so izrazita turistična naselja s hoteli, kampi in marinami, Krk pa je s svojo velikostjo in šarmom zgodba zase.

Potep

Z motorjem lahko otok v zmernem ritmu in postanki oberete v enem dnevu, če si želite bolj natančnega raziskovanja, pa vam bo to seveda vzelo več časa. Med vandranjem po notranjosti otoka marsikje na stavbah, pokrajini in ljudeh opazite, da se je čas, kljub izrazitemu razmahu turizma, ustavil. Življenje teče počasi, lagodno in brez stresa, domačinom dnevi minevajo ob kozarčku žlahtine, njihovega avtohtonega vina, in bogati (morski in celinski) kulinariki. Krk je mesto hrvaških Brižinskih spomenikov, Baščanske plošče – najstarejšega hrvaškega teksta v glagolici.

Odkrivanje skritih kotičkov

Tudi scrambler je poziral na plaži.
Tudi scrambler je poziral na plaži.
S scramblerjem, ki smo ga podrobneje predstavili v sobotnih Novicah, je tudi odkrivanje ožjih, manj znanih poti na Krku prijetno, motocikel je lahak in dovolj močan, da zlahka ponese dva potnika tudi v strmejši klanec. Profilirane pnevmatike pirelli dual sport omogočajo vožnjo po terenu, kjer ni asfalta. Pridejo prav pri odkrivanju skritih plaž in kotičkov. Po potepanju na Krku pa kljub lepim številkam, ki jih prispevamo k hrvaški turistični statistiki, in prijaznim domačinom zmoti dejstvo, da slovenščina še vedno ni enakopravna drugim jezikom in da jo boste, z redkimi izjemami, na jedilnih listih ali na turističnih spletnih straneh le težko našli.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas