1. NOVEMBER

Na grobovih zažarijo jesenske barve

Objavljeno 25. oktober 2020 14.57 | Posodobljeno 25. oktober 2020 14.57 | Piše: Alenka Kociper

Tisti, ki je urejen vse leto, pred 1. novembrom potrebuje zgolj nekaj osvežitev.

Pogosta izbira za zasaditev so mačehe. FOTO: Getty Images
Dober teden pred 1. novembrom se ne bomo lotili celostne ureditve groba, temveč mu le kaj dodamo. Po potrebi očistimo spomenik in marmorno ploščo, osvežimo ali zamenjamo pesek, obrežemo preveč razrasle okrasne grmiče. Večina je urejenih tako, da je med marmorno ploščo nekaj površine, namenjene zasaditvi. Ko se odločamo za rastline, upoštevajmo več vidikov. Poleg estetike je pomembno predvsem to, koliko časa smo že med letom pripravljeni vložiti v urejanje groba. Najbolj idealna je kombinacija med trajnicami, s katerimi ne bo prav veliko dela, ter cvetočimi dodatki, ki polepšajo in dopolnijo zasaditev v različnih letnih časih. Tako bo grob urejen in cvetoč od pomladi do zime. Med trajnicami v zadnjih letih prevladujejo nižja drevesa in grmovnice, na primer smreka, tisa, cipresa, pa bršljan in pušpan. Oblikujemo in obrezujemo tako, da ne prevladajo na vsej površini.

image
GETTY IMAGES/ Lahko ga uredimo tako, da bo vse leto cvetoče in vsaj zeleno. FOTO: Getty Images

Da bo žarelo jeseni, ko se bliža dan spomina na mrtve, in še dolgo v zimo, v tem času zasadimo rastline, ki dobro prenašajo mraz in bodo cvetele ne glede na to, da jih bo dobila jutranja slana. Med najbolj priljubljenimi so še vedno mačehe in krizanteme, ki so res izjemno trpežne in lepe, vrtnarji pa so jih vzgojili v številnih različicah. Gre za klasiko, ki se je lahko naveličamo, a z njo pač ne moremo udariti mimo. Na voljo imamo seveda tudi druge cvetoče rastline, na primer ciklame ali rastline s pisanim listjem, ki delujejo kot cvetje. Tak primer je hojhera ali cvetoči dež, ki jo krasijo srčasti listi različnih barv. Cvetoče rastline lepo dopolnimo z jesenskim vresjem in okrasnimi travami in šaši, zanimiva izbira je okrasno zelje, katerega pisani in skodrani listi dajejo vtis velikih cvetov v opaznih barvah, na primer temno vijolični.

Kadar za grob izbiramo trajne rastline, vselej dobro premislimo, kako jih bomo kombinirali, da bodo usklajene po višini, obliki in barvi, predvsem pa, da imajo podobne potrebe za dobro uspevanje. Pozorni bodimo tudi na to, kako zahtevne so rastline, saj lahko s pravo izbiro dosežemo, da bo z urejanjem groba čez leto le malo dela.

Zasadimo cvetoče rastline, še vedno so priljubljene mačehe in krizanteme, postavimo ikebano ali vazo s svežim cvetjem. Zasadimo trajnice, da bo naslednje leto manj dela.

Če je v celoti prekrit z marmorno ploščo ali peskom, a kljub temu želimo okrasno zasaditev, si omislimo zasaditve v posodi, bodisi občasne bodisi trajne. Prav je, da je tudi posoda okrasna, saj bo na grobu izpostavljena. Za posode izbiramo podobne rastline, kot smo opisali zgoraj, na primer mačehe, krizanteme, vreso. Ker pa lahko pred mrazom posodo umaknemo, lahko dodamo tudi kakšne občutljive rastline. Pri tovrstnem okrasju bodimo pozorni na to, da se bo celotna podoba posode in rastlin ujemala z marmorjem. Če je kamen temen, izberimo svetlejšo posodo in rastline, na primer bele krizanteme in svetlo rumeno reso. Bolj je kamen svetel, temnejše rastline izbiramo. Zasaditev v loncih ima nekaj prednosti, lahko jih vsako leto spreminjamo, prav tako pa jih lahko kupimo, če nimamo časa ali volje, da bi sami urejali grob.

image
GETTY IMAGES/ Pokrite z marmorno ploščo okrasimo s cvetličnimi aranžmaji. FOTO: Getty Images
Deli s prijatelji