OTOK REUNION

Morski psi so raj spremenili v pekel

Reunion je francoski otok v Indijskem oceanu vzhodno od Madagaskarja; glede na dolžino obale je najnevarnejši kraj za napade morskih psov na svetu.
Fotografija: Nagačen v muzeju ni nevaren.
Odpri galerijo
Nagačen v muzeju ni nevaren.

V pogovoru na letalu mi domačinka z Reuniona v smehu pove, da je prebolela že tri bolezni, ki jih povzročajo komarji, čikungujo, dengo in ziko. Šaliva se, da ji manjka le malarija. Plakat na letališču Rolland Garos v glavnem mestu St. Denis opozarja na nevarnost okužbe z dengo! Poznam svetovno znani pariški teniški turnir, toda kdo je pravzaprav Rolland Garos? Striček Google mi razkrije, da je to najslavnejši domačin, legendarni pilot v prvi svetovni vojni.

Domorodcev na otoku ni, naseljevati so ga začeli Francozi in Malgaši v 17. stoletju. Francoski kolonizatorji so pozneje pripeljali delavce iz Afrike, Kitajske in Indije. Zdaj tu v sožitju živi 866.000 ljudi različnih narodnosti in verstev. Vsi rojeni na otoku so kreoli.

Otok je dolg le 63 km in širok 45 km. Najvišji točki sta najbolj aktiven vulkan na svetu Piton de la Fournaise, visok 2631 metrov, in Piton des Neiges, speči vulkan s 3070 metri. Na slednjem kljub imenu Snežnik sneg zelo redko zapade, prvega pa nenehno nadzorujejo, saj je od leta 1640 bruhal že več kot stokrat, nazadnje maja letos. Velik del vulkanske pokrajine je vpisan na seznam Unescove dediščine.

S topovi so čuvali strateški položaj.
S topovi so čuvali strateški položaj.

Kjer je lava prišla do morja, je ustvarila čudovite plaže s črnim peskom, pravi kontrast so plaže z belim, ki je nastal z drobljenjem školjk in koral. Otok je slovel kot raj za deskarje, a vse se je spremenilo leta 2011, ko so morski psi vrste morski bik (Carcharhinus leucas) in morski tiger (Galeocerdo cuvier) v 21 napadih ubili devet ljudi, večinoma deskarje. Oblasti so ukrepale in leta 2013 prepovedale kopanje in deskanje na več kot polovici obal.

Statistika pove, da je Reunion glede na dolžino obal najnevarnejši kraj za napade morskih psov na svetu. Zakaj so začeli napadati ljudi? Strokovnjaki in laiki odgovore iščejo med številnimi vzroki: obale se zelo strmo spuščajo v globino, kar morskim psom omogoča lažji in hiter dostop, urbanizacija ustvarja veliko smeti, deževje jih odplavlja v morje, kjer postanejo njihova hrana, ustreza jim motno morje. Poleg tega so leta 1999 prepovedali lov na morske pse, ker je bilo njihovo meso okuženo z nevarno siguatero. Kakor koli, napadi odganjajo turiste in oblasti so porabile milijone za obrambo s postavljanjem zaščitnih mrež in naprav, ki ustvarjajo močno magnetno polje, ki naj bi odvrnilo ubijalce.

Kopanje je varno v plitvinah lagun in na zaščitenih območjih.

Reunion je otok, kjer obiskovalec lahko uživa tako v morskih kot kopenskih športih. Je paradiž za pohodnike in ljubitelje adrenalinskih športov, na otoku je soimenjak znamenitih Niagarskih slapov v ZDA; reunionski se imenuje slap Niagara (v ednini) in je visok 55 metrov.

Vsakdo, rojen na otoku, je kreol.
Vsakdo, rojen na otoku, je kreol.

Med najboljše kreolske restavracije v glavnem mestu St. Denis spada Le Reflet des Îles. Bogat jedilnik med drugim vsebuje glavnih 15 jedi (ribe, rake, piščanca, svinjino, govedino), ki stanejo med 15 in 25 evri. Domačih vin ni, strežejo le francoska, domače pivo je la bourbon (iz skupine Heineken), rečejo mu dodo. Posebnost Reuniona je edinstvena glasba, imenovana maloja, klimo otoka pa najlepše opiše geslo Naša poletja so vaše zime.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije