NONDA

Mobilna diagnostika

Objavljeno 22. maj 2020 13.34 | Posodobljeno 22. maj 2020 13.34 | Piše: S. I.

Preizkusili smo avtomobilsko diagnostično napravico kalifornijske družbe Nonda in njeno telefonsko aplikacijo.

Hitro in enostavno do analize. Le merske enote je dobro nastaviti v kilometre. FOTO: Staš Ivanc
Avtomobilskih diagnostičnih naprav za navadne smrtnike, ki želijo imeti podrobnejši pregled nad vozilom, je malo morje. A le malo jih je (bilo) mogoče dobiti tako poceni kot Nondin ZUS smart vehicle health monitor mini. Pri kalifornijski družbi, ki izdeluje pametne dodatke za avtomobile, so se odločili, da bodo v okviru spodbujanja varne vožnje med Američani podarili kar milijon diagnostičnih napravic.
image
Hitro in enostavno do analize. Le merske enote je dobro nastaviti v kilometre. FOTO: Staš Ivanc

Toda akcija, ki se je medtem že iztekla, je v resnici veljala za ves svet, treba je bilo le plačati poštnino, ki je za Slovenijo znašala le 8 evrov. Ni slabo za nakup napravice, ki sicer stane 60 dolarjev (55 evrov). Le trajalo je več kot en mesec, da je pripotovala iz Kalifornije.

Montaža je sila enostavna: napravico vtaknemo v diagnostični vhod na svojem (prižganem) avtomobilu, naložimo in zaženemo mobilno aplikacijo ZUS smart driving assistant (za ios in android), se registriramo in prek bluetootha povežemo napravico s telefonom. Nato se malo poigramo z nastavitvami merskih enot in že lahko zaženemo diagnostični program, ki preveri, ali kateri od ključnih motornih sklopov javlja katero napako.

Fino pri tem je, da nam aplikacija razloži, kaj pomeni opozorilna lučka oziroma koda napake, ki nam jo javlja avto. Omogoča tudi spremljanje podatkov med vožnjo, beleži naše poti in pove, ali smo v bližini parkiranega avta. V bistvu naš stari avto spremeni v (razmeroma) pametnega. 
Deli s prijatelji