Male električne naprave kupujmo po pameti

Ponudba gospodinjskih aparatov nas hitro zavede, da imamo nenadoma polno šare, ki je nihče ne uporablja.
Fotografija: Ob mikserju je še vedno uporabna ročna metlica za stepanje. FOTOgrafije: Guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Ob mikserju je še vedno uporabna ročna metlica za stepanje. FOTOgrafije: Guliver/GETTY IMAGES

V sodobno kuhinjo spadajo tudi sodobni aparati, ki nam močno olajšajo vsakodnevno pripravo vsakovrstnih obrokov, zlasti pa so nepogrešljivi pri pripravi sladic, na primer tort, piškotov, kolačev in podobno. Če se sprehodimo po tehnični trgovini med policami z gospodinjskimi aparati, se nam kar zvrti od neverjetne ponudbe. Kdor ne gre v korak s časom, se bržkone tudi vpraša, čemu je posamezni aparat namenjen.
Univerzalni mikserji omogočajo stepanje, mesenje in še kaj.
Univerzalni mikserji omogočajo stepanje, mesenje in še kaj.

Kdor veliko in raznoliko kuha, ve, da sekljanje zelenjave z nožem, gnetenje testa z rokami ali stepanje snega iz beljakov z ročno metlico vzame precej časa, poleg tega neveščim lahko povzroča preglavice. Zakaj si torej ne bi pomagali z aparati? A preden z navdušenjem pokupimo vse, kar se nam zdi uporabno, in kar brez dvoma je, pretehtajmo, kaj bomo res redno uporabljali.
 

Prostor in pogostnost uporabe


Prvi pogoj, da bomo naprave uporabljali, je prostor na pultu. Izkušnje namreč kažejo, da na tiste, ki jih hranimo nekje v omaricah, hitro pozabimo, v vsakodnevni uporabi pa so tisti, ki imajo svoj prostor na pultu. To velja zlasti za večje aparate, ki jih je treba razstaviti, če jih hočemo pospraviti v predal. Zato naj bo to prvo merilo pri nakupu. Drugo merilo naj bo, kako pogosto pripravljamo določeno hrano; če pečemo biskvit enkrat na mesec, bo čisto dovolj ročni mikser, če vsakodnevno mesimo kruh, redno pečemo torte in kolače, pa je že smiselno razmisliti o multipraktiku oziroma robotu, ki gnete, meša in stepa testo ali smetano.
Blender za smutije je stalnica v naših kuhinjah.
Blender za smutije je stalnica v naših kuhinjah.

Več bo aparat v uporabi, bolj kakovostnega kupimo, da se ne bo kvaril že po nekaj mesecih. Vendar to že ni več zanemarljiv strošek. Najosnovnejši model stane sicer manj kot sto evrov, bolj zdržljivi in kakovosti pa tudi 500 evrov ali več. Poleg mešalnikov so najbolj uporabljani sekljalniki, mikserji ali blenderji, kakor hočete. Z njimi sekljamo in meljemo vse vrste zelenjave in sadja, zlasti nam pride prav, ko potrebujemo veliko čebule ali ko poleti kuhamo paradižnikovo mezgo ali omako.

V blenderjih pripravljamo nadvse popularne in okusne smutije, s katerimi marsikdo začne dan, in pasiramo zelenjavne kremne juhe. Poleg multifuncijskega robota ali multipraktika si lahko omislimo manjše, enostavne sekljalnike ali mikserje, ki ne zavzamejo veliko prostora.
 

Salamoreznica, opekač kruha in mlinček


Med zelo uporabne aparate štejemo salamoreznico, na katero lahko na različno debele rezine režemo poleg suhomesnih izdelkov tudi sire, kruh, zelenjavo za narezke in celo trdo sadje. Salamoreznica je ena od naprav, pri kateri bodimo pozorni predvsem na to, kako je narejena. Ne glede na to, ali narežemo le nekaj rezin ali kilogram salam, je namreč treba temeljito očistiti rezilo in celotni aparat, saj se sicer začnejo množiti bakterije. Če je treba za čiščenje razstaviti ves aparat, se nam bo zgodilo, da ga bomo uporabljali le redko. Podobno velja za opekač kruha in toaster: izberimo model, ki je čim bolj enostaven za čiščenje, s tem si prihranimo veliko časa in slabe volje.


V nekaterih kuhinjah še najdemo mlinček za kavo, čeprav večina kupujemo kar mleto. A kdor ima rad vonj sveže mlete kave, jo bo vselej mlel, tik preden jo skuha. Mlinček za kavo je uporaben še za mletje semen in zrnja, pri čemer je treba paziti, da ga res dobro čistimo, da ne bi pri semenih prevladal vonj po kavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije