MAČKA

Mačke prepoznajo svoje ime

Tako je pokazala nedavna raziskava in še, da mačke ime povezujejo z določeno izkušnjo; strokovnjaki so prepričani, da je njihovo samozavedanje omejeno.
Fotografija: Mačka lahko loči različne besede. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Mačka lahko loči različne besede. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Čeprav imajo mačke zelo ravnodušen značaj, je nova študija razkrila, da so sposobne prepoznati svoje ime, če jih pokličemo. Številni lastniki mačk so v dvomih, ali jih sploh razumejo, saj nikoli ne kažejo znakov, da je tako. Seveda so psi povsem drugačni, saj še kako razumejo človeško govorico in to tudi pokažejo.
Delujejo ravnodušne, pa niso.
Delujejo ravnodušne, pa niso.

Podobno velja za papige, opice in delfine, ki so živalske vrste, s katerimi se najpogosteje sporazumevamo. Nedavno je ekipa znanstvenikov pod vodstvom dr. Atuskoja Saita z Univerze Sophia začela proučevati skupino 78 mačk iz okoliških gospodinjstev in tiste v priljubljeni mačji kavarni. Zanimalo jih je, ali so tudi one sposobne razumeti človekovo govorico. In kaj so ugotovili? "Sposobne so zaznati razlike v človekovem glasu," so povedali po študiji.


"Nekateri lastniki mačk trdijo, da so sposobne prepoznati svoje ime, prav tako naj bi razumele besede, ki so povezane s hrano." Slednjo trditev so postavili kot hipotezo preiskave, v kateri so vsaki mački predvajali štiri različne besede. Besede so posneli lastniki mačk ali preiskovalci, na koncu pa so vsakič izgovorili ime živali. Razumevanje naj bi potrdil njihov odziv, torej premik uhlja, glave, repa ali oglašanje. Večina se je sprva odzvala na besede, a so sčasoma povsem izgubile zanimanje. Vendar so se na koncu vedno odzvale, ko je bila prebrana zadnja beseda – njihovo ime.

Dr. Kristin Vitale, ki proučuje vez med mačkami in človekom na Univerzi Oregon, ni sodelovala v preiskavi, a se ji zdijo rezultati povsem smiselni. Po drugi strani ne verjame, da so mačke s tem pokazale sposobnost samozavedanja, temveč so se le naučile prepoznati zvok.


Tudi preiskovalci so potrdili, da ne verjamejo, da mačke svojemu imenu posvečajo poglobljen pomen. Najverjetneje poskušajo zvok svojega imena povezati z nečim pozitivnim, kot je hrana, ali nečim negativnim, kot je obisk veterinarja. Raziskovalci so opazili, da so bile obravnavane živali iz mačjih kavarn manj sposobne prepoznati svoje ime kot tiste iz družinskega okolja – verjetno zaradi tega, ker jih v kavarni živi na ducate, odnosi so manj individualni in intenzivni. Te mačke so vsa imena iz skupine sprejemala kot svoja. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas