Lovci na pršič se lahko v koči tudi oprhajo

Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju je za ljubitelje turne smuke odprlo kočo pod Bogatinom, odprta bo do 30. marca
Fotografija: Turna smuka postaja vse bolj priljubljena. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Turna smuka postaja vse bolj priljubljena. FOTO: Shutterstock

Če so ljubitelji turnega smučanja ob začetku zime zaradi izjemno malo snega žalostno pogledovali v gore in se morali po deviški pršič odpraviti k sosedom v Italijo in Avstrijo, pa so odslej pravi zimski užitki zagotovljeni tudi doma. Sočasno z zelo dobrodošlo pošiljko snega prejšnji teden je Planinsko društvo (PD) Srednja vas v Bohinju odprlo planinsko kočo na planini na Kraju pod Bogatinom, ki stoji na izjemni lokaciji, v osrčju kraljestva zlatoroga, čuvarja najlepših gorskih zakladov. Koča bo odprta vse do 30. marca 2020.

»Da smo lahko odprli kočo pozimi, je zaslužna tudi fakulteta za šport iz Ljubljane, s katero smo podpisali petletno pogodbo o izvajanju njihovega študijskega programa v koči. Tako imamo kar tri tedne od ponedeljka do petka po 23 študentov in mentorjev, seveda pa so dobrodošli tudi drugi gostje,« so nam povedali na PD Srednja vas.


To območje v neposredni bližini Triglava je poleti pravi rajski vrt planinskega cvetja, pozimi pa postane raj za turno smučanje. Prek prostranih planot Komne in Lepe Komne ter planin Na kraju in Govnač poteka Triglavska turnosmučarska magistrala, tu je tudi izhodišče za turno smuko z okoliških vrhov, od Lanževice, Velikega Bogatina - Mahavščka, Čela, vrha nad Peski in vse do Krna, na drugi strani pa prek doline Triglavskih jezer do bohinjskih planin in Kanjavca.

Oskrbnik Vinko in kuharica Martinka se veselita snega in vabita goste. FOTO: osebni arhiv
Oskrbnik Vinko in kuharica Martinka se veselita snega in vabita goste. FOTO: osebni arhiv

Povsem brez zapletov pred začetkom zimske sezone žal ni šlo. Kot nam povedo na PD, si je predvidena oskrbnica Simona Komar tik pred odprtjem poškodovala roko in precej časa so jo morali prepričevati, da ne more takšna gor, saj je vendar še na bolniški. Na srečo so potem našli rešitev, in to v osebi upokojenega Vinka Zadnikarja, tudi zelo izkušenega dolgoletnega oskrbnika.


Vinko nam je dobre volje povedal, da so lepo vabljeni vsi ljubitelji zimskih gora, še posebno turni smučarji. »Marec bo čudovit, snega ne bo zmanjkalo, koča je odprta, prostora je dovolj, lani smo v njej dobili elektriko, kar pomeni še boljšo oskrbo in dovolj toplote. Imamo celo tuš,« je pohvalil.

Kočo sicer oskrbujejo tako, da hrano in vse potrebno do doma na Komni, ki je oddaljen 15 minut hoje, pripeljejo s tovorno žičnico, naprej pa kar na ramenih, v lesenih krošnjah. Tako so člani PD ob koncu prejšnjega tedna pripeljali in znosili kar 600 kilogramov vsega nujnega, če bo kaj zmanjkalo, bodo prinesli sproti. Tina Horvat

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije