OKRAS

Lončnice polepšajo dom

Tudi pozimi si lahko omislimo nove okrasne rastline, saj jih lahko kupujemo vse leto; upoštevajmo, da jih večina pozimi miruje, zato s presajanjem ne hitimo.
Fotografija: Po potrebi jim rosimo liste, cvetov nikoli. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Po potrebi jim rosimo liste, cvetov nikoli. FOTO: Guliver/Getty Images

Medtem ko se moramo za vrtnarska dela ozirati na vreme in letne čase, za sobne rastline skorajda ni pomembno, kdaj jih kupimo in prinesemo domov. Edini pomislek je mraz med prevozom oziroma temperaturni šok, zato je pametno rastlino, preden jo iz trgovine nesemo v zimski dan, dobro zaviti. V vrtnarskih trgovinah in cvetličarnah lahko vse leto kupujemo paleto sobnih rastlin, ki jih trgovci po večini pripeljejo iz velikih tujih rastlinjakov, znani gojitelji so denimo Nizozemci, kjer imajo pravo množično proizvodnjo.

Tudi orhideje lahko gojimo brez večjih težav. FOTO: Guliver/Getty Images
Tudi orhideje lahko gojimo brez večjih težav. FOTO: Guliver/Getty Images

Ponudba v naših trgovinah je pestra in bogata vse leto, zato lahko tudi pozimi kupimo lepe in zdrave rastline. Pri izbiri naj nas ne vodijo le estetska merila, temveč premislimo predvsem, koliko in kakšen prostor potrebuje rastlina. Pomembna je predvsem ustrezna svetloba, zato rastlin ne postavljajmo več kot dva metra od okna.

Če se bodo začele po določenem času obračati proti oknu, je to znak, da so čez dan premalo osvetljene. Niti preblizu vira toplote ne smejo biti, na kar moramo biti pozorni zlasti pozimi, rastlin torej ne postavljamo blizu radiatorjev, če je zrak zelo suh, jih občasno poškropimo z vodo, vendar le po listih, nikar po cvetovih.


Večina sobnih rastlin je precej trpežnih, tako da lahko še tak vrtnarski nerodnež uspešno vzgaja tudi take, ki se zdijo zelo občutljive. Tak primer so orhideje, ki se jih marsikdo boji, vendar bodo prav dobro uspevale, če se jim bomo vsaj malce posvečali. Pravzaprav si skorajda brez skrbi izberemo rastlino, ki ji lahko zagotovimo prostor za nemoteno rast.

Seveda pa se pozanimajmo, kakšno nego katera potrebuje, zlasti glede zalivanja, saj premalo vode za eno rastlino lahko pomeni preveč za drugo. V prvem primeru se bo posušila, v drugem zgnila. Posebno pozornost zahtevajo cvetoče rastline, tudi tu velja upoštevati navodila strokovnjakov, na primer glede obtrgovanja cvetov in podobno.

Pred nakupom ne glejmo le najlepših listov in privlačnih pisanih cvetov, temveč preverimo, v kakšnem stanju je celotna rastlina. Ne sme imeti suhih, porumenelih listov ali gnijočega stebla.


Lončnice praviloma presadimo kmalu po nakupu, saj bodo lonček hitro prerasle. Pri tem se ravnamo po splošnem pravilu, da je lonček premajhen, ko se korenine dodobra razrastejo po njegovi notranjosti in na spodnji strani celo pokukajo ven. Če rastline kupujemo sredi zime, je s presajanjem bolje počakati do pomladi, da jih ne bomo vznemirjali med mirovanjem. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije