DOBRO JE VEDETI

Lončnice obožujejo sladkor

Objavljeno 20. april 2019 15.06 | Posodobljeno 20. april 2019 15.31 | Piše: M. F.

Obstajajo koristni napotki, ki bodo v veliko pomoč vsem ljubiteljem zelenega okrasja doma.

Za lepe lončnice poskrbijo vžigalice, jajčne lupine in bakreni kovančki. FOTO: Thinkstock
Vzgoja sobnih rastlin ni tako zapletena, kot se vam morda zdi. Tudi vaše bodo bujne in zdrave, če se boste uporabili nekaj odličnih trikov, ob pomoči katerih bodo zagotovo uspevale.

Pravilno dognojevanje

Samo zalivanje ne bo dovolj. Vaše lončnice bodo veliko lepše, če jih boste občasno nahranili z domačim gnojilom. Tako rekoč vse, zlasti pa kaktusi, obožujejo sladkor. Preden jih zalijete, po zemlji posujte žličko sladkorja in čezenj prelijte vodo ali rastlino zalijte z mešanico dveh decilitrov vode in kavne žličke sladkorja.

Gnojilo z ricinusovim oljem

Ricinusovo olje je še eno odlično gnojilo: v liter postane vode dodajte žličko tega olja, vse skupaj dobro premešajte ter z mešanico zalijte rastline. Gnojilo uporabljajte enkrat na mesec, zlasti je koristno za cvetoče lončnice.

Jajčne lupine za bujno rast

Jajčne lupine prelijte z vodo in počakajte od pet do sedem dni. Občasno premešajte in nato z vodo zalivajte ločnice. Snovi iz jajčnih lupin bodo rastline znale izkoristiti sebi v prid. 

Aspirin za boljšo odpornost

V litru vode raztopite tableto aspirina in z mešanico poškropite rastline, ki bodo manj dovzetne za okužbe in bolezni.

Vžigalice proti škodljivcem

Če vaše lončnice iz nepojasnjenega razloga venijo, so za to najbrž krivi nevidni zajedavci, ki jih lahko preženejo običajne vžigalice. Nekaj jih pet centimetrov od roba lončka zapičite v zemljo ter zalijte cvetlice. Fosfor in žveplo, ki sta v glavicah vžigalic, se bosta izpirala v zemljo in pregnala škodljivce. Vžigalice vsak teden nadomestite z novimi.

Bakreni kovanci proti glivicam

Na površino zemlje položite nekaj bakrenih kovancev, ki bodo preprečili razmnoževanje spor ter uničili tiste, ki so že okužile zemljo.
Deli s prijatelji