LISTJE

Listje pod grabljami samo leti na kup

Laže je grabiti suho listje; nekoč so uporabljali lesene grablje, danes marsikdo uporablja pahljačaste; z njimi učinkovito čistimo tudi okoli rastlin in dreves.
Fotografija: Puhalniki listja so zelo uporabni na domačem dvorišču.
Odpri galerijo
Puhalniki listja so zelo uporabni na domačem dvorišču.

Steljarjenje je bilo nekoč na kmetih ključno jesensko opravilo. Od količine nagrabljenega listja je bilo odvisno, ali so pujsi in krave v hlevih pozimi ležali na toplem. »Oh, živino zebe, da ji dlaka pokonci stoji,« mi je nekoč pravila stara mati. Danes odpadlo listje nima več te funkcije, izginili so tudi svojevrstne navade in običaji. V otroštvu, se spomnim, smo si pripravili velik kup listja in vanj skakali z drevesa.

Grabljenje je prijetno družinsko opravilo.
Grabljenje je prijetno družinsko opravilo.

Danes nam gre jesensko listje, z izjemo barv, na domačem dvorišču na živce, saj pada vsak dan – kot pozimi sneg. Vsako popoldne nas čaka delo; če namreč na odpadlo listje pade dež, se bo prilepilo in ga bomo zelo težko grabili.
 

Lesene in jeklene


Suho listje je laže grabiti, kar samo leti na kup pod grabljami. V preteklosti so uporabljali izključno lesene, ki so še danes verjetno najboljše orodje, a jih moramo biti vajeni in imeti v rokah nekaj moči. Z njimi lahko nesemo na kup celo naročje nagrabljenega listja: na eni strani pograbimo v kup, na drugi primemo z roko in nesemo.

Profesionalni bencinski puhalniki so za večje površine.
Profesionalni bencinski puhalniki so za večje površine.

Jeklene grablje niso primerne za to opravilo, razen če želimo denimo očistiti listje okoli rastlin, mladih dreves, trte in podobno.
Zelo priročno orodje so pahljačaste grablje za listje, pod roko čutimo, kot bi grabili z vzmetjo. Delo z njimi je manj naporno, tako bomo učinkovito očistili vse kotičke na vrtu, tudi okoli rastlin, dreves, pri čemer povejmo, da se listje z dežjem in soncem spreminja v hranilo rastlinam in ga zato lahko ob rastlinah kar pustimo, če nas seveda ne moti zaradi estetskega videza.


Pahljačaste grablje so različnih velikosti, od velikih z dolgim ročajem do majhnih vrtnih; na voljo so tudi nastavljive grablje, ki jih nastavimo za grobo ali fino grabljenje oziroma čiščenje, zanje bomo odšteli od 20 do sto in več evrov.
 

Pihalniki, puhalniki in sesalniki


V teh dneh v rokah hišnikov pogosto vidimo električne ali bencinske puhalnike za listje, s katerimi poskušajo s trat okoli blokov ali parkirišč na kup spihati listje. Bencinski so močnejši in zato bolj učinkoviti, a za čiščenje vrta in kotičkov na asfaltiranih površinah okoli hiše zadostujejo tudi električni. Za bencinski puhalnik profesionalnih znamk (Makita, Bosch ...) bomo odšteli 150 evrov in več.


Obstajajo tudi sesalniki listja, ki imajo na koncu motorja platneno vrečico, v katero leti listje in preostala umazanija. Uporabna stvar, za katero bomo odšteli od nekaj deset evrov naprej. Za večje površine in če se resneje ukvarjamo z vrtom, imamo na voljo sesalnike z drobilnikom, ki listje in vejice zmelje v naravni posip. Za takega bomo odšteli tudi tisočaka in več.


Električni puhalniki na baterije so zanimivi in dovolj močni, da lahko spihamo listje iz kotov ob škarpi, odtočnega kanala, a od prav poceni naprave ne pričakujmo preveč. Električni puhalniki profesionalnih znamk stanejo več kot sto evrov. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas