OZIMNICA

Krompirja ne shranjujte ob čebuli

Da bi preprečili kaljenje krompirja, ga je treba pravilno shranjevati.
Fotografija: V vrečo krompirja položite jabolko. FOTO: Nitrub, Getty Images
Odpri galerijo
V vrečo krompirja položite jabolko. FOTO: Nitrub, Getty Images

Krompir je upravičeno priljubljeno živilo, saj se poda k številnim jedem, dober je kot samostojna jed in mogoče ga je pripraviti na nešteto načinov.

Rado pa se zgodi, da shranjen začne kaliti in s tem izgubi svojo čvrstost ter številne hranljive snovi. Dobro je zato poznati nekaj trikov, ki preprečujejo izraščanje kalčkov iz gomoljev.

Primeren prostor in primerna embalaža

Kot prvo je treba za krompir izbrati primeren prostor, kar pomeni hladno, suho in temno okolje. Najboljša je kartonasta ali lesena embalaža, plastična ni najprimernejša.

Ob tem obstaja preprost trik, ki preprečuje kaljenje: v vrečo ali zaboj krompirja položite jabolko. To sporoča etilen, ki zavira nastajanje kalčkov.

Ne v hladilniku in ne ob čebuli

Krompirja ne shranjujte v hladilniku, kajti ob prenizkih temperaturah se škrob v njem spremni v sladkor, gomolji s tem izgubijo pravi okus, velja pa upoštevati še en napotek: ne shranjujte ga ob čebuli, saj ta sprošča pline, ki spodbujajo gnitje gomoljev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije