UČENJE ŠIVANJA

Krojim in šivam sama

V studiu Anselma v Ljubljani se lahko naučimo osnov, že izurjeni pa lahko pridejo samostojno šivat, pri čemer so jim na voljo stroji in preostali pripomočki, tudi sukanci.
Fotografija: V Anselmi se ne učijo le šivati, temveč tudi krojiti, kar je posebno zahtevna veščina. FOTOGRAFIJE: Arhiv Anselma
Odpri galerijo
V Anselmi se ne učijo le šivati, temveč tudi krojiti, kar je posebno zahtevna veščina. FOTOGRAFIJE: Arhiv Anselma

Obvladovanje šiviljskih veščin danes spada med skoraj pozabljena znanja, čeprav je še kako koristno. Proučevanja šivalnega stroja in šiviljskega priročnika ali revije se lahko lotimo sami, vendar bo precej bolj enostavno in hitreje, če poiščemo pomoč strokovno pomoč.

Mlajše generacije kljub dostopnosti poceni oblačil vse bolj iščejo unikatno, doma narejeno, bodisi zaradi osebnega stila bodisi zaradi okoljske ozaveščenosti, nekateri pa preprosto radi šivajo in ustvarjajo. Ker pa sešiti, zlasti pa ukrojiti na primer hlače ni tako enostavno kot prišiti gumb, je imeti treba za usvojitev veščine šivanja nekaj talenta, časa in po možnosti dobrega mentorja.


Studio Anselma je delavnica in trgovina v enem.
Studio Anselma je delavnica in trgovina v enem.
Modna oblikovalka in arhitektka Ana Malalan Čeligoj je ena tistih, ki je šivala od mladih nog, zato je tudi izbrala poklic s tega področja. Ker so jo prijateljice nenehno nagovarjale, naj še njih nauči skrivnosti šivanja, je zanje pripravila tečaj. »Januarja 2010 sem jih povabila, krojile in šivale smo kar pri meni doma, in ker so bile zadovoljne, se je začel širiti dober glas. Gradivo, ki sem ga pripravila za tečaj, sem zbrala in porodila se je ideja, da bi naredila priročnik. Res je izšel, in sicer leta 2011 pod naslovom Superkrojenje. Od doma sem svojo dejavnost selila na različne lokacije po Ljubljani, dokler se Anselma leta 2015 ni ustalila v prostorih na Kolodvorski v Ljubljani, kjer prirejamo delavnice in tečaje šivanja in krojenja in še nekaj drugih obrtniških delavnic, kot je izdelovanje nakita.«


Ana pravi, da je za tečaje presenetljivo veliko zanimanja, v Anselmi pa so razvili različne programe, od štiriurnih do celoletnih. Lahko ste popoln začetnik z željo, da si sešijete oblačilo, in tudi če še niste videli šivalnega stroja od blizu, imajo kratek tečaj, na katerem se udeleženci seznanijo z osnovami šivanja in spoznajo šivalni stroj. Njegovo poznavanje je ključnega pomena, za nepoučenega namreč že napeljava sukanca lahko predstavlja nepremostljivo oviro. Samo ena napačna luknjica, pa stroj ne bo tekel, kot je treba, še najmanj, kar je, bo trgal narobe napeljani sukanec.

Posebna storitev, ki jo ponujajo, je tako imenovani šiviljski fitnes. »Ob določenih urah lahko pridete v našo delavnico in samostojno krojite in šivate, na voljo imate prav vse pripomočke, le blago morate prinesti svoje,« pravi Ana, ki opaža, da vse več tečajnikov, potem ko osvojijo osnovno znanje, uporablja storitev Š-fitnes. »Mislim, da več kot polovica tečajnikov po koncu delavnic še naprej šiva, in to resno, kar se mi zdi dober uspeh.«

Več kot polovica tečajnikov osvojeno znanje uporablja tudi po tečaju.
Več kot polovica tečajnikov osvojeno znanje uporablja tudi po tečaju.
Zaradi velikega zanimanja za tečaje je Ana k sodelovanju povabila Tanjo Padžan, ki je prav tako modna oblikovalka, s svojim projektom Kiss the future pa sodeluje na Bienalu industrijskega oblikovanja BIO26, ki poteka do februarja v Ljubljani. V okviru spremljevalnega programa BIO26, ki ga v sodelovanju s Centrom za kreativnost organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana, so na temo deljenje znanja v Anselmi decembra pripravili brezplačno delavnico. »Pridite k nam in si sami zašijte svoje oblačilo,« pravita Ana in Tanja, v Anselmi pa lahko unikatna oblačila kupijo tudi tisti, ki sami ne šivajo. »Pod blagovno znamko Made in Anselma izdelujemo oblačila iz starega blaga, ki ga z veseljem sprejmemo tudi od darovalcev, z njo smo nastopili celo na ljubljanskem sejmu mode,« pove Ana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije