TURISTIČNA TRIBUNA

Kranjska čebela je lahko paradni konj turizma

Slovenski čebelarji se vse bolj vpenjajo tudi v turistično ponudbo in oblikujejo svojstven, čebelarski turizem.
Fotografija: Šolarjevi s Strmce pri Laškem so vključeni v apiturizem. FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Šolarjevi s Strmce pri Laškem so vključeni v apiturizem. FOTO: Primož Hieng

V mesecu, ko smo praznovali prvi svetovni dan čebel, smo dobili nadvse koristen katalog ponudnikov čebelarskega turizma v Sloveniji, ki sta ga izdala Čebelarska zveza Slovenije in Slovenska turistična organizacija. Na 72 straneh prinaša predstavitve tistih čebelarjev in organizacij, ki jih poleg čebelarjenja samega še kako zanima turistična ponudba.

"Več kot milijarda ljudi po vsem svetu išče nekaj novega in drugačnega," pravi mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije. "Kaže, da bodo naraščale njihove zahteve po doživetjih v neokrnjeni naravi, v kateri bi radi obnovili svojo energijo in našli notranji mir. Tako nas turizem postavlja pred veliko odgovornost, saj bomo morali najti ustrezno ravnovesje med atraktivno ponudbo in aktivnim udejanjanjem načel trajnostnega razvoja, h kateremu smo se zavezali tudi v Sloveniji. A tu imamo srečo, saj nam je pri tem lahko v navdih marljiva drobna kranjska čebela, simbol neokrnjene narave in prizadevanja za trajnostni razvoj. Le projekti, ki bodo vključevali misel na njeno preživetje, bodo pripomogli tako h kakovostnemu razvoju turistične ponudbe kot tudi celotne družbe."

Slovenci čebelarimo z dušo, dodaja Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. "Smo narod čebelarjev, to se čuti na vsakem koraku. Dobro poznamo našo kranjsko čebelo, njeno vlogo v naravi in cenimo čebelje pridelke slovenskih čebelarjev. Imamo tudi svojevrsten panj AŽ, imamo čebelnjake in panjske končnice, pečemo medenjake, izdelujemo izdelke iz lecta … Vsega tega drugje enostavno ni. In najpomembneje, slovenski čebelarji čebelarimo z dušo, Slovencem je čebelarstvo preprosto nekaj več."
Čebelarji poleg medu ponujajo številne izdelke. FOTO: Primož Hieng
Čebelarji poleg medu ponujajo številne izdelke. FOTO: Primož Hieng

Noč je še povedal, da slovenski čebelarji slovijo po svetu po gostoljubnosti in odprtosti. "Čebelarji z veseljem pokažemo naša urejena čebelarstva, postrežemo s čebeljimi pridelki in se pogovorimo o čebelarstvu. Prav zaradi vsega naštetega v zadnjem času razvijamo čebelarski turizem, saj si želimo svojo dejavnost predstaviti tako kolegom čebelarjem iz Slovenije in tujine kot tudi preostali domači in tuji javnosti. Zakoni, ki veljajo v čebeljih družinah, so lahko zgled za vse nas. Spoštovanje, pripadnost, odgovornost do lastnih in skupnih nalog, so temelji za njihovo preživetje. In so temelji za preživetje narave. Prej ko bomo to spoznali tudi ljudje, večja je možnost, da rešimo naš svet."
Certifikat odličnosti za čebelarski turizem.FOTO: Primož Hieng
Certifikat odličnosti za čebelarski turizem.FOTO: Primož Hieng

O čebelarskem turizmu je spregovoril še Blaž Ambrožič, predsednik sekcije za čebelarski turizem v Sloveniji. "Pomen čebelarskega turizma lahko razdelimo na več sklopov. Najpomembnejši je seveda, da s svojo ponudbo kar najbolj informira in seznanja obiskovalce o pomenu čebel za naravo in posledično za preživetje človeštva. Veliko obiskovalcev iz tujine, predvsem iz Amerike, se z vprašanjem Ali pri vas čebele tudi umirajo? že počasi zaveda pomena čebel. Čebelarski turizem je tako najlažji praktični način seznanjanja. Tu se obiskovalec popolnoma približa čebeli, čebelji družini in spozna vse njene skrivnosti in sposobnosti. Prav tako se nauči, kako prepoznati prave čebelje pridelke in predvsem, za kaj in kako se pravilno uporabljajo. Če bi bila država, naša in vaša, organizirana tako kot čebelja družina, ne bi poznali recesije in revščine." 
Šolarjevi s Strmce pri Laškem so vključeni v apiturizem. FOTO: Primož Hieng
Šolarjevi s Strmce pri Laškem so vključeni v apiturizem. FOTO: Primož Hieng

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije