Koralde za stanovanje

Pod strop obešeni rowleyjev grint bo popestril vsak prostor, poskrbeti je treba le, da ima dovolj svetlobe.
Fotografija: Najbolje se bo izrazila obešena pod strop ali na visokem podstavku. FOTO: Barbara K. Petek
Odpri galerijo
Najbolje se bo izrazila obešena pod strop ali na visokem podstavku. FOTO: Barbara K. Petek

Koralde niso le za okrog vratu, z njimi lahko okrasite tudi svoje stanovanje. Pa ne s tistimi plastičnimi, izberite raje žive. Lončnica z latinskim imenom Senecio rowleyanus ali po domače rowleyjev grint zaradi malce nenavadnega in zelo zanimivega videza, ki močno spominja za koralde, postaja vedno bolj priljubljena.

Je sukulenta in bo torej pisana na kožo tistim, ki lončnice radi pozabijo zaliti. V obdobju mirovanja, torej v hladnejših mesecih, jo je treba zaliti le enkrat na mesec, sicer približno vsaka dva tedna, vsakič pa se je prej treba prepričati, da je zemlja res suha. Rada ima veliko svetlobe, a ne neposredne, dobro pa uspeva tudi zunaj, da le temperatura ne pade pod 15 stopinj Celzija.

Kot večino sukulent je tudi rowleyjev grint preprost za razmnoževanje. Odrežemo del stebelca, ki se zdi predolg, in ga vtaknemo v zemljo. Ta naj bo ves čas vlažna in hitro bodo pognale koreninice. Življenjska doba rastline, ki izvira iz vzhodne Afrike, je v idealnih razmerah približno pet let, njena stebelca pa zrastejo tudi do 90 centimetrov v dolžino, zato je še posebno lepo videti obešena pod strop. Enkrat na leto, običajno poleti, zacveti, cvetovi pa so izključno bele barve.


Bolezni in škodljivci jo redko napadejo, ji pa rade zgnijejo korenine, če je deležna prepogostega zalivanja oziroma raste v zemlji, ki vode ne odvaja dobro. Zato je treba poskrbeti, da je posajena v loncu z luknjicami za njeno odvajanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije