DOM

Kopalnico na štiri kvadratne metre

Tudi v miniaturni garsonjeri si lahko ustvarimo udobno kopalnico z vso potrebno opremo za 21. stoletje.
Fotografija: Miniaturni umivalnik poleg radiatorja - lestve, kamor obesimo brisače FOTO: Thinstock 
Odpri galerijo
Miniaturni umivalnik poleg radiatorja - lestve, kamor obesimo brisače FOTO: Thinstock 

Z lahkoto je opremiti in urediti deset in več kvadratov veliko kopalnico, v katero postavimo kad, tuš s stekleno pregrado, dva umivalnika pa še stol in stojalo za brisače ... A pogosto tega prostora nimamo. Svetovni prvaki v urejanju miniaturnih bivališč so Skandinavci in pa seveda Japonci. Poglejmo, kako lahko postavimo in opremimo kopalnico z vsem potrebnim za vzdrževanje telesne higiene na le štirih kvadratnih metrih.

Kvadrat

V kot, kjer poteka glavna vertikalna cev za odtok WC-ja, postavimo kvadratno kopalnico v izmeri 2 x 2 metra, se pravi velikosti štiri kvadratne metre. Pomnimo, ključni problem je odtočna cev za WC, ki je v bloku ali hiši ne moremo kar tako premakniti na drugo stran prostora, običajno niti za pol metra ne, medtem ko inštalacije za vodo in elektriko lahko. V sodobni kopalnici moramo imeti wc-školjko, umivalnik, prostor za pralni stroj in tuš kabino. To so nepogrešljivi kopalniški elementi, ki jih v kvadratu postavimo vsakega v svoj kot.

Kotliček pod strop

Recimo, da imamo vertikalno odtočno cev na desni pri vhodu, torej bomo tja postavili wc-školjko s kotličkom, obešenim visoko na steni pod stropom. V nasprotnem primeru bo vzel prostor, v majhni kopalnici pa je pomemben vsak centimeter! Nasproti školjke postavimo umivalnik z ogledalom. V našem primeru se vrata odpirajo na desno proti školjki. Umivalnik namreč potrebujemo večkrat na dan kot pa wc-školjko. V naslednjem kotu na desni bomo postavili kvadratno tuš kabino, veliko največ 80 x 80 centimetrov, lahko tudi nekoliko manjšo polkrožno.

Bojler nad strojem

Na steno nasproti kabine bomo napeljali elektro in vodovodne inštalacije za pralni in sušilni stroj. Če potrebujemo bojler, ga postavimo nad pralni stroj, v tem primeru kupimo pralno-sušilnega, bojler pa bo od 30- do 50-litrski. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije