PLESEN

Kopalnica brez plesni

V majhnem in vlažnem prostoru se lahko hitro razvijejo spore, ki povzročajo črne obloge; k sreči jih je mogoče preprečiti.
Fotografija: Pojav plesni lahko preprečimo z rednim zračenjem, če okna nimamo, naj vlago iz zraka posrka ventilator. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pojav plesni lahko preprečimo z rednim zračenjem, če okna nimamo, naj vlago iz zraka posrka ventilator. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Vsak se je kdaj znašel pred zadrego, o kateri bi najraje molčal. A dejstvo je, da so zlasti težave, povezane s čiščenjem ter vzdrževanjem doma, pogostejše, kot bi si mislili, in z nekaterimi se soočajo v domala vseh gospodinjstvih. Ena od teh je plesen, ki se pojavlja na površinah v kopalnici. Pred njo niso varne stene, fuge med ploščicami, zavese za prhanje in še bi lahko naštevali.

Zaveso za prhanje je treba redno prati, prav tako preproge in brisače.
Zaveso za prhanje je treba redno prati, prav tako preproge in brisače.
Plesen v kopalnici je prej pravilo kot izjema: pogosta vlaga, toplo okolje in velikokrat preskopo zračenje zagotavljajo odlične razmere za množenje spor, ki povzročajo črne obloge. Te niso le neprijetne na pogled, temveč tudi škodujejo zdravju. Kako pa preprečiti, da bi se pojavile?
 

Redno zračenje


Če ima vaša kopalnica okno, ga ne glede na letni čas redno odpirajte in zračite prostor. Zlasti je ta korak obvezen po prhanju ali kopanju. Če okna nimate, vklopite ventilator in jo prezračite z njegovo pomočjo. Če tudi tovrstnega pripomočka ne premorete, si omislite električni razvlažilnik prostora ter ga v kotičku za higieno in nego čim večkrat vklopite. Obvezno po prhanju ali kopanju.

Po razvajanju s toplo vodo do suhega obrišite čim več površin: ploščice ob kadi oziroma kabini za prhanje, vrata kabine, tla, skratka vse, kar je poškropila voda. Če na njih ne bodo ostale kapljice, bo manj verjetnosti, da bi se pojavila plesen. Ne pozabite na površine, na katere odlagate šampone, gele za prhanje in mila.

Odmaknite vse, kar je na njih, in osušite kotičke, kjer se nabira voda in ustvarja idealne razmere za temno nadlogo.
Spužvaste gobice, krtače, rokavice za prhanje in druge pripomočke, ki jih uporabljate med nego, namestite tako, da se bodo čim prej posušili: obesite jih ali položite na površine, kjer kroži zrak. Ne pozabite na preproge, če te prekrivajo tla vaše kopalnice.
 

Zrak naj kroži


Po prhanju ne zapirajte vrat kabine ter tako omogočite kroženje zraka, ki bo pripomogel k temu, da se bo vlaga hitreje posušila. Tudi zavese za prhanje, ko je kad prazna, ne zagrinjajte in poskrbite, da se bodo brisače po uporabi povsem posušile, redno jih perite.

Po prhanju ali kopanju do suhega obrišite kopalniške površine.
Po prhanju ali kopanju do suhega obrišite kopalniške površine.
Tudi zavesa za prhanje potrebuje redno pranje, kajti na njej se hitro začne kopičiti plesen. Večina tovrstnih pripomočkov je izdelanih iz materialov, ki jih lahko perete v pralnem stroju, preden svojega obesite nazaj na držalo, pa poskrbite, da se bo povsem posušil.
Prav tako redno perite kopalniške preproge, v katerih zaradi vpojne teksture ostane vlaga in se hitro začne nabirati plesen.
 

Razpoke v ploščicah


Če so površine v vaši kopalnici poškodovane in opažate razpoke na ploščicah, jih nadomestite z novimi. V še tako drobnih mehanskih poškodbah se namreč hitro začno množiti plesnive spore. Stoječo vodo na umivalniku, kadi, ogledalu obrišite takoj, čeprav gre zgolj za nekaj kapljic.

In za konec: s pravili, s katerimi je mogoče preprečiti plesen v kopalnici, seznanite vse, ki z vami živijo pod isto streho. Kajti le če jih bo upošteval sleherni, ki uporablja kopalnico, bodo učinkovita in vas bodo obvarovala pred nadležnimi črnimi madeži. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije