LJUBLJENČKI

Ko so muce same

Ker so lastniki hišnih ljubljenčkov zaradi službe in opravkov pogosto odsotni, so živali po več ur same. Kaj v tem času počnejo mačje kosmatinke?
Fotografija: Ves dan ne more le ležati in spati. Foto Guliver/thinkstock
Odpri galerijo
Ves dan ne more le ležati in spati. Foto Guliver/thinkstock

Zagotovo ni lastnika, ki se ne bi vprašal, kaj počnejo živali, ko so same. Natančno vedeti je nemogoče, vsekakor pa k takšnemu ali drugačnemu početju lahko pripomoremo tudi lastniki. Tudi živali se lahko dolgočasijo. Pride dan, ko se zdi, da urni kazalec teče nazaj in ko se ure vlečejo kot ponedeljek. Tudi žival ves dan pač ne more le ležati, počivati ali spati, zato ji lahko pomagamo, da se takrat, ko je sama, kratkočasi. Najpogosteje nam pri tem padejo na misel igrače, ki so tudi najbolj praktične za preganjanje dolgčasa, še posebno pri mucah, ki so že po naravi zelo zvedave živali. V nasprotju s psi lahko plezajo, kar daje veliko dodatnih možnosti za preživljanje časa, ko nas ni doma. A pozorni moramo biti na nevarnosti.

Obvarujte pohištvo

Zunanja muca se seveda glede na to, da se zunaj štirih sten dogaja precej več kot znotraj njih in da je tako imenovani manevrski prostor večji, veliko lažje zamoti kot tista, ki biva v stanovanju. Notranji za prijetnejše bivanje in čim boljše življenje omogočimo razmere, ki so kar najbolj primerne zanjo kot žival, upoštevamo pa tudi njen značaj. Tudi muce se namreč razlikujejo med seboj – ene so bolj mirne, druge živahnejše, tretje zaspanke …, vendar so nekatere potrebe enake. Med mačje igrače spadajo tudi različni pripomočki. Ne glede na značaj vsaka muca potrebuje mesto, kjer si bo brusila kremplje. To je naravno obnašanje, ki je lažje izvedljivo pri zunanjih mucah. Notranji moramo zaradi omejenosti to omogočiti lastniki. Če nočemo sledi na pohištvu, je muci nujno treba omogočiti kotiček, namenjen brušenju. Pri tem je praktično združiti prijetno s koristnim. Najboljša rešitev so vsekakor plezalo, različne rogovile in podobno, kar je seveda odvisno tudi od prostora, ki ga imamo na voljo, saj so plezala kar velika. Ne glede na velikost je praktično predvsem zato, ker poleg brušenja krempljev omogoča plezanje, skrivanje, počitek. Če muco navadimo, da si kremplje brusi na določenem mestu, bomo obvarovali pohištvo. Brusijo si jih namreč tam, kjer je to učinkovito in kjer pustijo vonj svojih šap.

Igrače za več namenov

Podobno kot otrok tudi vseh muc ne zanimajo iste stvari. Na splošno velja, da jih privabljajo svetleči predmeti, tudi z zvočnimi efekti, pa stvari na vrvici. V trgovinah je na voljo pisana paleta žogic, mišk in še nešteto drugega. Pri izbiri moramo biti pozorni na več stvari, velikost, praktičnost, uporabnost in seveda varnost. Zgodi se, da neko igračo muca hitro uniči, za katero drugo pa se ne zmeni. Mačke rade grizljajo predmete, zato je treba paziti na to, iz kakšnega materiala je igrača. Penaste, lesene in podobne se odsvetujejo. Za protiutež je na voljo veliko takih, ki so kljub grizenju koristne. To so poslastice različnih oblik in sestave.
Igrače za ljubljence uvrščajo v tri skupine. Za vzbujanje pozornosti in urjenje različnih sposobnosti, razgibavanje in preganjanje dolgega časa. Bistvo igrač je, da so uporabne, da jih ima muca rada in da so poleg tega koristne. So idealen pripomoček za motivacijo. Poleg tega si je z njimi mogoče pomagati pri vzgoji. Če se ne moremo odločiti ali se ne znajdemo v množici ponudbe, se je smiselno obrniti po nasvet na prodajalca ali druge lastnike mačk. Tudi pri mucah namreč velja, da je kakšna stvar kdaj posebno moderna in da jo množično sprejmejo kljub različnim okusom in značajem. Če imamo hišno žival, nikoli ni odveč razmisliti o možnosti, da imamo par. Tako bo muca manj osamljena, čas ji bo hitreje minil. Vsekakor se je v takšnem primeru treba zavedati, da med njima ne smemo delati razlik in da je treba igrače zaradi ljubosumja enakovredno porazdeliti. In ne nazadnje še en trik, ki ga poleg igrač v času odsotnosti uporabi mnogo lastnikov: hišnemu ljubljencu pustijo primerno glasno prižgan radijski sprejemnik. Muca se tako počuti manj osamljeno in čas ji ob zvoku človeškega glasu in glasbe hitreje mine.

Proti dolgčasu

Muci kupimo igrače, ki naj bodo vsestransko koristne. Večnamenska igrača je tudi plezalo. Dobi se jih v različnih velikostih ter oblikah, in če le imamo prostor, si ga je pametno umisliti. Poleg tega je priporočljivo, da imamo živalski par. V času naše odsotnosti si bosta muci delali družbo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije