Ko gospodarica pričakuje, psi prilagodijo obnašanje

Psi praviloma spremenijo odnos do bodoče matere, po večini si želijo z njo preživeti še več časa; nekateri kažejo znake zaskrbljenosti in postanejo izjemno zaščitniški.
Fotografija: Ali slišijo otrokov srčni utrip? FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ali slišijo otrokov srčni utrip? FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Nosečnost je dragoceno obdobje v življenju vsake ženske, njenega partnerja, celotne družine. In tu imamo v mislih vse družinske člane, tudi hišne ljubljence. Predvsem psi naj bi veselo pričakovanje svojih gospodaric spremljali še posebno pozorno, pravijo ameriški strokovnjaki, prepričani, da bodoče matere oddajajo posebne vonjave, ki psom naznanjajo zelo pomemben dogodek.

Mnogi so do noseče gospodarice nadvse zaščitniški.
Mnogi so do noseče gospodarice nadvse zaščitniški.
Težko bi dokazali, da psi prav zares zaznavajo, da v ženski raste novo življenje, a zanesljivo občutijo veliko spremembo, na kar jih opozarjajo drugačne vonjave, ki jih gospodarica oddaja, ko nosi otroka pod srcem, in spremembe v njenem razpoloženju, na katere se psi jasno odzivajo, so prepričani strokovnjaki. Tudi morebitne slabosti, ki jih lahko spremlja bruhanje, so za psa pomemben kazalnik, da se obeta velik preobrat v družinski dinamiki. Psi takrat praviloma spremenijo odnos do bodoče matere, po večini se z lastnico veliko raje crkljajo ter želijo z njo preživeti še več časa, nekateri kažejo celo znake zaskrbljenosti in postanejo do gospodaric izjemno zaščitniški ter pozorni. Pogosteje lajajo in se jezijo v strahu, da ji bo kdo škodoval. Mnogi pravijo, da psi celo slišijo otrokov srčni utrip in se zato dobro zavedajo, da je na poti še eno življenje. No, nekateri pa ne pokažejo pretiranega zanimanja za vse bolj okrogel trebušček in spremembe v družinskem okolju, videti je celo, kakor da jih sploh niso opazili.

Nekateri poklicani trdijo, da se psi nadvse burno odzivajo na popadke: bolečina, ki jih občuti gospodarica, jih razburi in prestraši, zaradi česar postanejo še bolj zaščitniški, po mnenju nekaterih naj bi se celo zavedali, da je novo življenje na poti. A ne glede na to, kaj psi dejansko občutijo in doživljajo, je dejstvo, da jih lahko prihod novega člana zmede, zato jih je treba na nov družinski sestav pripravljati postopoma. Psu dajte dovolj časa, da se privadi na novo pohištvo in opremo, še pred prihodom otroka ga podučite, česa se ne sme dotikati in v katere prostore ne sme zahajati. Družinskega člana mu predstavite preudarno in nežno, priboljški in pripomočki za igro naj bodo v uvajalnem obdobju večkrat pri roki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije