Kdaj drema, kdaj spi?

Položaj telesa nam lahko razodene, kako se pes počuti in ali zares globoko spi.
Fotografija: Povsem brez skrbi ... FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Povsem brez skrbi ... FOTO: Guliver/Getty Images

Včasih je videti, da spijo tako trdno, da jih še potres ne bi prebudil, a dejstvo je, da se psi ne zazibajo vedno v globok spanec, o tem pa nam lahko veliko razodene položaj njihovega telesa.

Najboljšega prijatelja verjetno največkrat vidimo z glavo na tacah, zadnjica in zadnji nogi pa so v stranskem položaju: pes v takšnem položaju drema, a je še vedno pozoren na dogajanje v okolici, zato občasno tudi odpre eno oko. Če je stisnjen v klobčič, se morda počuti slabo: tak položaj kaže na nelagodje, mogoče bolečino, morda pa se le greje. Tako pogosto spijo mladiči, saj tako sami sebe varujejo pred neznanim, mladi psi pa radi tudi spijo drug čez drugega in se tako grejejo. Če je vašemu ljubljencu vroče, se bo najverjetneje zleknil na trebuh in od sebe stegnil vse štiri tace, glava se bo tako prav tako hladila na tleh.


Kdaj je torej pes povsem sproščen in trdno spi? Ko se zlekne na bok in vse štiri tace stegne v eno stran, glavo pa nagne nekoliko nazaj. S tem pokaže, da zaupa okolici in je brezskrben – seveda pa se po potrebi hitro zbudi in je v hipu na vseh štirih. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije