NARAVNA ZAŠČITA

Kava in lovor varujeta pred komarji

Namesto da kavno usedlino zlijete na kompost ali celo v odtok, ji namenite vlogo naravnega repelenta.
Fotografija: Kar ostane v skodelici kave, spremenite v orožje proti mrčesu. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Kar ostane v skodelici kave, spremenite v orožje proti mrčesu. FOTO: Getty Images

Mrčes ima dobro razvito čutilo za voh in obstajajo arome, ki jih ne mara. Eden od njih je vonj kavne usedline, pa tudi vonj, ki ga oddaja lovor. Z izgorevanjem sta oba še učinkovitejša, saj žuželke dim, ki se ob gorenju sprošča, povezujejo z nevarnostjo. Tako lahko iz lovorovih listov in kavne usedline izdelate odlično naravno zaščito pred komarji in drugimi žuželkami.

Preprosto, a učinkovito

Kavno usedlino na hladnem in temnem mestu posušite. Vzemite košček aluminijaste folije, oblikujte iz nje posodico in vanjo stresite posušeno kavno usedlino. Dodajte ji listke posušenega lovorja in vse skupaj prižgite. Vonj, ki se bo sproščal, bo iz vaše bližine pregnal komarje, muhe ter tudi ose in čebele.

Uporabna kavna usedlina

»To lahko uporabite v različne namene. Lahko je denimo tudi domače naravno gnojilo za rastline,« so zapisali strokovnjaki iz ameriške agencije za zaščito okolja. Ker je kava kisla, najbolj ustreza vrtnicam, kamelijam, borovnicam in drugim rastlinam, ki imajo rade kislo okolje. Ostanke kave zmešajte z zemljo in mešanico rastlinam dodajte med presajanjem ali v času rasti. Te bodo bolje uspevale, vonj po kavi pa z vrta odganja tudi razne škodljivce, od polžev, uši do gosenic.

Lovor za boljše počutje

Tudi lovorovi listi imajo več pozitivnih učinkov. Prižgani listki namreč spodbujajo razpoloženje in krepijo koncentracijo. Vse, kar morate storiti, je v prostoru prižgati nekaj suhih listkov te začimbne rastline in vdihavati njihov vonj. Ni pa to priporočljivo to početi pred spanjem, saj lahko vonj po aromatični rastlini odpihne spanec.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije