Kako temeljito razkužiti pametni telefon

V času povečanega tveganja za okužbo z novim koronavirusom je dobro vsak dan razkužiti pametno napravico.
Fotografija: S čisto napravico bo tveganje za okužbo manjše. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
S čisto napravico bo tveganje za okužbo manjše. FOTO: Thinkstock

V namen preprečevanja širjenja virusnih okužb je higiena nedvomno na prvem mestu. Ta vključuje tudi razkuževanje predmetov, ki jih uporabljamo vsak dan, med te pa nedvomno sodijo pametni telefoni. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da so te napravice prava legla bakterij in virusov ter bi jih zato morali vsak dan dezinficirati. Kako poskrbeti za njihovo čistočo in s tem za zdravje?

Korak za korakom

  • Telefon najprej ugasnite, da v njem ne bi prišlo do kratkega stika.
  • Za čiščenje površine lahko uporabite posebne robčke ali krpice, ki so namenjene čiščenju elektronskih napravic ali krpice iz mikrovlaken. Zaradi posebnega načina izdelave te s površine poberejo več delcev kot običajne krpe.
  • Ne uporabljajte krp trše teksture ali brisač, saj bi te lahko poškodovale površino zaslona. Iz enakega razloga ni priporočljivo uporabljati papirnatih robčkov ali papirnatih brisač.
  • Ne bodite pregrobi pri čiščenju utorov napravice, saj so ti izjemno občutljivi. Najboljši način čiščenja teh je izpihavanje umazanije z zrakom.
  • Izbrano krpico poškropite z dezinfekcijskim sredstvom za čiščenje naprav in z vlažno krpo temeljito obrišite vso površino pametnega telefona. Kar pomeni, ne zgolj zaslona in zadnje strani, temveč tudi robove.
  • Razkužilo za čiščenje lahko iz medicinskega alkohola izdelate doma: v razmerju 60 proti 40 zmešajte alkohol in vodo, v mešanico namočite krpo in obrišite napravo.
  • Osušite jo s suho krpo.
  • Pomembno je, da sredstev za čiščenje nikoli ne škropite neposredno na napravo in za čiščenje ne uporabljate kisa, sredstev za čiščenje stekel in vodikovega peroksida, saj ti lahko poškodujejo površino zaslona.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije