RECEPTI
Kako izdelati ovseno ali mandljevo mleko
Rastlinsko mleko, ki je alternativa živalskemu, lahko izdelate doma.

Odpri galerijo
Mandljevo mleko lahko nastane v vaši kuhinji. FOTO: Getty Images
Rastlinsko mleko je za mnoge priljubljena alternativa živalskemu. Na trgovskih policah ponudba ne razočara, a lahko ga izdelate tudi doma. Poglejte, kako pripraviti mandljevo ali ovseno.
Kako dolgo zdrži?
V dobro zaprti steklenici v hladilniku od dva do štirih dni.
Recept za ovseno mleko
Sestavine
Domače ovseno mleko v hladilniku svežino ohrani od dva do štiri dni.
Recept za mandljevo mleko
Za liter mandljevega mleka- liter vode
- 250 gramov mandljev
- V hladni vodi mandlje namakajte od osem do deset ur.
- Po namakanju jih odcedite in z litrom vode v sekljalniku spremenite v pire.
- Tega stresite na fino cedilo ali gazo in iz njega iztisnite tekočino.
- Domače mandljevo mleko je tako pripravljeno.
Kako dolgo zdrži?
V dobro zaprti steklenici v hladilniku od dva do štirih dni.
Recept za ovseno mleko
Sestavine
- liter vode
- 60 gramov ovsenih kosmičev
- ščepec soli
- po želji dve žlici javorjevega sirupa ali pet malih datljev brez koščic kot sladilo
- Na štedilniku zavrite vodo. Vreli dodajte oves, sol, po potrebi sirup ali nasekljane mandlje, še enkrat zavrite in premešajte.
- Posodo odmaknite z ognja in počakajte, da se mešanica ohladi.
- Maso nato zmeljite v sekljalniku in jo precedite čez gazo. Tekočina, ki nastane, je ovseno mleko.
Domače ovseno mleko v hladilniku svežino ohrani od dva do štiri dni.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice prvi mesec že za 7,99 € 0,99 €!