RECEPTI

Kako izdelati ovseno ali mandljevo mleko

Rastlinsko mleko, ki je alternativa živalskemu, lahko izdelate doma.
Fotografija: Mandljevo mleko lahko nastane v vaši kuhinji. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Mandljevo mleko lahko nastane v vaši kuhinji. FOTO: Getty Images

Rastlinsko mleko je za mnoge priljubljena alternativa živalskemu. Na trgovskih policah ponudba ne razočara, a lahko ga izdelate tudi doma. Poglejte, kako pripraviti mandljevo ali ovseno.

Recept za mandljevo mleko

Za liter mandljevega mleka
  • liter vode
  • 250 gramov mandljev
Priprava
  • V hladni vodi mandlje namakajte od osem do deset ur.
  • Po namakanju jih odcedite in z litrom vode v sekljalniku spremenite v pire.
  • Tega stresite na fino cedilo ali gazo in iz njega iztisnite tekočino.
  • Domače mandljevo mleko je tako pripravljeno.
Dodaten nasvet: Mandljevo mleko bo še okusnejše, če boste mandlje pred namakanjem popražili v ponvi.
Kako dolgo zdrži?
V dobro zaprti steklenici v hladilniku od dva do štirih dni.
Recept za ovseno mleko
Sestavine
  • liter vode
  • 60 gramov ovsenih kosmičev
  • ščepec soli
  • po želji dve žlici javorjevega sirupa ali pet malih datljev brez koščic kot sladilo
Priprava
  • Na štedilniku zavrite vodo. Vreli dodajte oves, sol, po potrebi sirup ali nasekljane mandlje, še enkrat zavrite in premešajte.
  • Posodo odmaknite z ognja in počakajte, da se mešanica ohladi.
  • Maso nato zmeljite v sekljalniku in jo precedite čez gazo. Tekočina, ki nastane, je ovseno mleko.
Kako dolgo je uporabno?
Domače ovseno mleko v hladilniku svežino ohrani od dva do štiri dni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije