DOBRO JE VEDETI

Kaj narediti, ko poplavi avtomobil

Včasih so posledice tako velike, da se jih ne izplača odpravljati.
Fotografija: Popravilo avta, ki je potopljen nad višino stranskih stekel, se redko izplača. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Popravilo avta, ki je potopljen nad višino stranskih stekel, se redko izplača. FOTO: Dejan Javornik

Doslej nevidena vodna ujma je prizadela velik del Slovenije. Žal tudi z najbolj tragičnimi posledicami, nepredstavljiva je škoda na premoženju. Ogromno je primerov, ko so zaradi poplave bolj ali manj poškodovana tudi vozila. Kaj naj oziroma kaj lahko v takšnem primeru storimo?

Na splošno velja, da poplavljenega avtomobila ne poskušajte zaganjati, na suho mesto ga porinite ali odvlecite. Čim prej, a z dobršno mero previdnosti odklopite akumulator in pokličite avtovleko, ki bo poskrbela za prevoz do servisne delavnice. Pred kakršnim koli posegom ali zamenjavo delov od serviserja zahtevajte seznam in specifikacijo stroškov, saj je popravilo v vsakem primeru zahtevno in nikakor ne poceni.

Voda v avtomobilu namreč zelo hitro naredi škodo, ki se lahko ob neukrepanju ali nestrokovnem posegu pokaže potencirano šele čez čas. Da bo avto po stanju v vodi dolgoročno deloval vsaj približno brezhibno, je še najbolj verjetno v primeru, da voda ne seže čez prag in je notranjost videti suha. A tudi v tem primeru je priporočljivo, da avtomobil preventivno pregleda strokovnjak, s čimer se boste izognili morebitni večji škodi, ki bi nastajala v dnu karoserije ali celo v motorju. Na vsak način pa je treba preveriti delovanje izpušnega in zavornega sistema. Jasno je, da je nujen bolj podroben pregled tudi drugih funkcij, če zaznate kakršno koli nenavadno delovanje motorja ali drugih delov avtomobila.

Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah FOTO: Delo/slovenske Novice
Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah FOTO: Delo/slovenske Novice

image_alt
Poplavljena Slovenija: v Mežico prihaja približno sto vojakov

image_alt
Tina Maze pogled usmerja v rojstni kraj: Kaj je zadelo Slovenijo??? (VIDEO)

Ukrepajte hitro

Ko voda vdre v avtomobil, je ukrepanje nujno. Preveriti in po potrebi zamenjati je treba vse dele, ki so prišli v stik z vodo. Vlaga bi v prihodnosti lahko naredila še dodatno škodo ali celo onemogočila delovanje, denimo mehanizma varnostnih pasov.

Preveriti in po potrebi zamenjati je treba vse dele, ki so prišli v stik z vodo. FOTO: Voranc Vogel
Preveriti in po potrebi zamenjati je treba vse dele, ki so prišli v stik z vodo. FOTO: Voranc Vogel

Poleg tega je zelo verjetno s poplavo v avtomobil vdrla umazanija, ki jo je tako rekoč nemogoče popolnoma izprati ali odstraniti. Niti kemično čiščenje morda ne bo dovolj, zato bo skoraj nujna zamenjava tekstilnih oblog, včasih celo oblog na vratih, s tem pa se povečajo stroški popravila.

Če je avtomobil potopljen nad višino stranskih stekel, je zelo verjetno, da so prizadeti električna napeljava, motor in drugi deli pogonskega sklopa. Popravilo takšnega avtomobila se redko izplača, saj je treba zamenjati vse vitalne dele, pa še v tem primeru ni mogoče zagotoviti, da ne bo težav v prihodnosti. Nikakor se ne lotevajte samo kozmetičnih popravil, saj bo vožnja s tako »popravljenim« avtomobilom vse prej kot varna in zanesljiva. 

image_alt
Potrjena identiteta mrtvega moškega v bližini potoka, star je bil komaj 35 let

image_alt
V Sloveniji avgusta doseženi novi rekordni pretoki rek in količine padavin

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije