VRT

Jesen in zima naj zažarita v kričečih barvah mačeh

Cvetice poskrbijo, da je pogled na zimski vrt, balkon ali teraso kričeče pisan, ne bo jih pomoril niti sneg ali mraz.
Fotografija: Izbiramo lahko med široko paleto barvnih različic. FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Izbiramo lahko med široko paleto barvnih različic. FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES

Mačehe spadajo med tiste okrasne rastline, ki so nepogrešljive na jesenskih gredicah. Ker zelo lepo cvetijo in dobro prenašajo mraz, so pogosta izbira za jesensko zasaditev grobov. Pravzaprav so bile nekoč poleg krizantem zapovedane na grobovih, ko se je bližal prvi november, danes pa je njihova uporaba vse bolj univerzalna.
Mačehe dobro uspevajo v loncih in drugih posodah.
Mačehe dobro uspevajo v loncih in drugih posodah.

Sadimo jih v okrasnem vrtu pa tudi na zelenjavnem, po robovih ali med zelenjadnice. Zelo dobro uspevajo v cvetličnih loncih, s katerimi okrasimo balkone in terase ali jih postavimo pred vhodna vrata, lahko pa jih posadimo tudi v viseče košare.
 

Pravi čas za sajenje


Sadimo jih že septembra in oktobra, tako da je zdaj še čas, da to opravimo, zlasti ker je letošnja jesen tako topla. Pomembno je, da ujamemo pravi čas za sajenje, najbolje je od štiri do šest tednov pred prvim mrazom, kar je sicer seveda precej težko predvideti.

Če je temperatura ob sajenju pod 10 stopinj, se korenine ne bodo dovolj razrasle in bo rastlina prihodnje leto manj cvetela. Če bodo temperature previsoke, bodo rastline zdivjale v višino, cvetja pa bo prav tako bolj malo. Po sajenju jih ne pozabimo redno zalivati, vse dokler zemlja ne pomrzne.
Mačehe so dvoletne rastline, ki najbolje uspevajo na sončnih legah, če bodo imele vsaj šest ur svetlobe, bodo cvetele vso zimo. Izberimo jim gredo, kjer je zemlja bogata s šoto ali kompostom.
Cvetoče lahko sadimo tudi jeseni.
Cvetoče lahko sadimo tudi jeseni.

Zemljo pred sajenjem pognojimo, lahko tudi z organskimi gnojili, če sadimo v lonce, pa izberimo ustrezen substrat. Spadajo v družino vijolic, izbiramo pa lahko med vrstami z enobarvnimi ali pisanimi cvetovi, razlikujejo se tudi po velikosti cvetov, ki so v premeru lahko veliki od dveh do dvanajst centimetrov. Barve so žive, malone kričeče, najpogostejše so v odtenkih vijolične in modre, pomešane z belo, sicer pa jih najdemo vseh barv, rdeče, oranžne, rumene v vseh možnih različicah.

Pri izbiri barv in vzorcev cvetov pazimo, da bodo usklajene, sicer bo zasaditev delovala preveč pisano ali celo kičasto. Odcvetele cvetove sproti odstranjujemo in jih odrežemo čim bližje steblu, s tem rastline spodbudimo k tvorbi novih cvetov.
 

Uporabne tudi v kuhinji


Sadimo jih lahko tudi spomladi, lahko pa jih vzgojimo iz semen. Najprimernejši čas za setev je od marca do junija, pozneje lahko to opravimo še septembra.


Ob pravilni negi bodo cvetele spomladi in vse do junija ter seveda jeseni in pozimi. Vendar jih prepoznavamo bolj kot jesensko-zimske cvetlice, najbrž zato, ker je poleti veliko drugih cvetočih rastlin na vrtu. Cvetovi dvoletnih rastlin bodo ob vsakem naslednjem cvetenju nekoliko manjši, a nič manj lepši. Mačehe vsaka tri leta zavržemo in posadimo nove, najbolje na drug prostor, tako se izognemo širitvi bolezni in škodljivcev. Med temi so najbolj nadležni polži lazarji in uši, med boleznimi pa jih ogrožajo koreninska gniloba, listna pegavost in pepelasta plesen.

Večina najbrž ne ve, a mačehe, seveda, če so zdrave in nepoškodovane in jih nismo škropili s škodljivimi sredstvi, lahko uporabimo tudi v kulinariki. S čudovitimi cvetnimi listi okrasimo številne jedi, na primer solate ali narezke in sendviče, seveda tudi sladice, sadne solate ali kupe, različne kreme in torte ali kolače.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije