ČISTOČA

Hitro pripravljen domač pralni prašek

Kombinacija mersajskega mila in pralne sode je kos tudi madežem; eterično olje bo poskrbelo za aromo.
Fotografija: Potrebujete trdo milo, pralno sodo in vodo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Potrebujete trdo milo, pralno sodo in vodo. FOTO: Guliver/Getty Images

Zakaj ne bi sami pripravili pralnega sredstva, ki ima pred kupljenim številne prednosti? Naredimo ga hitro, enostavno, kar v domači kuhinji, cenovno je precej ugodnejše, manj obremenjuje okolje, poleg tega pa je prav tako kos madežem na perilu. In ga tudi prijetno odišavi, saj mu lahko dodamo nekaj kapljic eteričnega olja po svoji izbiri.


Različic je sicer več, a v osnovi gre za to, da zavremo tri litre vode, odstavimo in vanjo vmešamo (drobno) naribano kocko naravnega mila (125 g), denimo mersajskega. Mešamo, da se drobci stopijo. Na koncu dodamo lonček pralne sode in jo prav tako raztopimo. Mimogrede, če nimamo pralne sode, jo lahko nadomestimo s sodo bikarbono, in sicer tako, da jo porazdelimo po pekaču, ga damo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in v pol ure občasno premešamo.
Potrebujete trdo milo, pralno sodo in vodo. FOTO: Guliver/Getty Images
Potrebujete trdo milo, pralno sodo in vodo. FOTO: Guliver/Getty Images

Pralno sredstvo pustimo, da se hladi, občasno premešamo, da se ne strdi preveč. Če milo ni bilo odišavljeno, lahko v mlačno mešanico dodamo nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja, naj bo ekološko. Prelijemo v plastenko, denimo od kupljenega praška, ki naj bo malce večja, kot imamo detergenta, da ga bomo občasno, predvsem vsakokrat pred uporabo, premešali oziroma pretresli. Če se preveč strdi, dodamo malce vroče vode. Odmerjamo kot običajni detergent, lahko v boben ali dozirni predalček, za piko na i pa namesto mehčalca uporabimo alkoholni kis. Za pranje belega perila vanj dodamo še sodo bikarbono, odlično naravno sredstvo za beljenje, ki ne škoduje telesu, ne uporabljamo je pri temnem perilu, saj lahko pusti sive madeže.
Za vonj poskrbi nekaj kapljic eteričnega olja.
Za vonj poskrbi nekaj kapljic eteričnega olja.

Tako, doma narejen pralni prašek vsebuje vse, kar potrebujemo, da bo perilo res čisto, pa še dišeče za povrh. Rastlinsko milo čisti, prav tako soda, ki obenem mehča vodo, kis poživlja barve in mehča vodo, eterično olje pa daje prijeten vonj. Ne le okolje, tudi koža nam bo hvaležna, saj domači prašek ne vsebuje sintetičnih čistil, barvil in dišav. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije