DELOINDOM

Hčerki bi rada prepisala stanovanje, ki je pod hipoteko – kateri postopek je najugodnejši

Bralka prosi za nasvet, kateri postopek za prenos lastninske pravice na hčerko še v času njenega življenja je najprimernejši in cenovno ugoden (zaradi davka).
Fotografija: Pred izbiro načina prenosa lastninske pravice se o tem pogovorite z banko. FOTO: Africa Studio, Shutterstock
Odpri galerijo
Pred izbiro načina prenosa lastninske pravice se o tem pogovorite z banko. FOTO: Africa Studio, Shutterstock

Pozdravljeni.

Imam 2-sobno lastniško stanovanje, za katerega plačujem hipotekarni kredit (še približno 10 let). V stanovanju živim skupaj s polnoletno hčerko, kateri bi rada še pred smrtjo zapustila oz. prepisala stanovanje. Hči bi prevzela tudi vse stroške in hipotekarni kredit (v dogovoru z banko). Imam še sina, ki živi v tujini, s katerim smo se dogovorili, da stanovanje v celoti prepušča moji hčeri, ker se on ne bo več vrnil v Slovenijo. Ali on potrebuje kljub temu kaj podpisati?

Zanima me, kateri postopek za prenos lastniške pravice na hčerko še v času mojega življenja je najbolj primeren in cenovno ugoden (zaradi davka) in če je le mogoče opis postopka in pa ali je prepis lastništva sploh mogoč, glede na to, da imam še hipotekarni kredit. Ali je to darilna pogodba ali kaj drugega?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Odgovor pravnice preberite na deloindom.si. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas