NAREDI SAM

Gledališče na travniku

Pikapolonice, čebelice in metuljčki v domači režiji.
Fotografija: Hm, koliko pik že ima? FOTO: Alex_ugalek/Getty Images
Odpri galerijo
Hm, koliko pik že ima? FOTO: Alex_ugalek/Getty Images

Pomlad je v polnem razcvetu, le zakaj ne bi pod cvetoče drevje in na pisane travnike ponesli še nekaj ustvarjalne žilice in združili likovne umetnosti z gledališko! Z najmlajšimi uprizorimo čudovito lutkovno predstavo, potrebujemo pa le nekaj materiala za ustvarjanje.
 

Rdeča črta za nasmeh


Pomladnega travnika brez čebelic ni, zato si pripravimo kolaž papir rumene, črne in bele barve. Iz kartona izrežemo krog premera deset centimetrov in še enega petcentimetrskega (obliki sta lahko tudi ovalni). Večjega izmenjaje prelepimo z rumenim in črnim kolaž papirjem, manjšega pa zgolj z rumenim; če nimamo kolaž papirja, lahko kroga tudi prebarvamo.

Za metulja uporabimo tulec. FOTO: Zolotaosen/Getty Images
Za metulja uporabimo tulec. FOTO: Zolotaosen/Getty Images
Manjši krog, torej glavo, dopolnimo še z rdečo črto za smejočo čebelico in parom plastičnih oči; če teh nimamo, oči preprosto narišemo. Iz navadnega belega papirja izrežemo še dva manjša kroga in naši junakinji namestimo še krila, za tipala pa odrežemo kosa črne vrvice ali tanka črna papirna trakova. Za konec, da bomo lahko čebelico premikali po našem travnatem odru, z olfa nožem v spodnjem delu trupa izrežemo dva kroga, ravno toliko velika, da lahko skoznje potisnemo prsta.
 

Metuljček ne sme manjkati


Z rdečim in črnim kolaž papirjem izdelamo še drugo junakinjo, pikapolonico – pri tem ne pozabimo na pravilno število pik! Od naše ustvarjalne žilice je odvisno, katere živalce vse bodo nastopile v pomladni veseloigri, nedvomno pa si povabilo zasluži tudi pisan metuljček, ki pa ga lahko zaradi podolgovate oblike izdelamo tudi iz odsluženega tulca toaletnega papirja. Tega bomo tudi zlahka nataknili na prste in tako poleteli čez oder. Tulec obdamo z želeno barvo kolaža, na vrhnjem delu narišemo vesel obraz ter prilepimo krilca iz kolaža in tipala.Otroška domišljija bo nedvomno poskrbela tudi za izvirno scenografijo: kdo ve, kaj vse bodo vključili v predstavo! Scenarija nikakor ni treba pripravljati vnaprej – nadobudni lutkarji bodo zanesljivo dokazali, da jim v improvizaciji ni para in da so njihove zaloge zanimivih zapletov neusahljive. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas