OLDTIMERJI

FOTO: Stari mopedi v Goricah

Deseto srečanje starodobnih mopedov je pritegnilo stotnijo lepotcev, ki so se odpravili na vožnjo po občini Sv. Jurij ob Ščavnici in okolici, nato pa še do Gornje Radgone in Radencev.
Fotografija: Največ je bilo kajpak tomosov.
Odpri galerijo
Največ je bilo kajpak tomosov.

Društvo starodobnikov Oldtimer Stara Gora v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, ki deluje od leta 2004, je konec minulega tedna pripravilo jubilejno, 10. srečanje mopedov, na katero so privabili številne lastnike mopedov vseh znamk. Na srečanju, ki je potekalo v Prlekiji in Slovenskih goricah, so lahko sodelovali vsi mopedi s statusom starodobnika in prostornino motorja pod 50 cm3.

Ogledali so si številne stare lepotce. Fotografije: Oste Bakal
Ogledali so si številne stare lepotce. Fotografije: Oste Bakal

Panoramska vožnja

Na tradicionalnem zbirališču pri društvenem muzeju starodobnikov v Bolehnečicih se je že zgodaj zjutraj zbrala stotnija mopedov in njihovih lastnikov iz okoli 20 slovenskih društev, pridružilo pa se jim je tudi lepo število ljubiteljev drugih starodobnih vozil in tehnike ter domačinov iz Bolehnečicev in okolice. Organizatorji pod vodstvom predsednika društva Alojza Slekovca so udeležence popeljali na vožnjo po občini Sv. Jurij ob Ščavnici in okolici, nato pa še do Gornje Radgone in Radencev.
»Tokratno srečanje je bilo namenjeno zgolj mopedom, med katerimi so bili številni lepotci, ki jih ne vidimo pogosto. Počasna panoramska vožnja je izvrstna, ker nam omogoča ogled in občudovanje narave. Zato smo se po jutranjem zbiranju in okrepčilu v Bolehnečicih odpeljali skozi Žihlavo in središče občine Sveti Jurij ob Ščavnici do Janževega Vrha, kjer smo bili gostje domačega gasilskega društva, pozdravili so nas tudi policisti PP Gornja Radgona. Po okrepčilu in pogovoru sta sledila vožnja do bližnje Boračeve in ogled enkratnega živalskega vrta Sikalu ZOO,« je povedal Slekovec, ki sicer ima nekaj mopedov, a se je tokrat – tudi kot reditelj – peljal z gasilskim starodobnikom. Po ogledu živali in ponovnem okrepčilu je karavana nadaljevala pot do Rožičkega Vrha, kjer so bili gostje Alenke in Jožeta Činča v Lenči baru. Nedaleč proč, v Hrastju - Moti, pa so si pri Maksu Mavrinu ogledali čudovito zbirko starodobne tehnike, predvsem kmetijske.

Udeleženci 10. srečanja starodobnih mopedov na gasilski fotografiji – pri gasilcih.
Udeleženci 10. srečanja starodobnih mopedov na gasilski fotografiji – pri gasilcih.

Srečna vrnitev domov

Ko so mopedi, stari od 40 do 65 let, znova zabrneli, se je karavana odpeljala čez vinorodne hribčke proti izhodišču v Bolehnečicih. Kljub klancem, na katerih so nekateri stari mopedi imeli malce težav, so vsi srečno prispeli na domače dvorišče, kjer sta jih čakala družabno srečanje s poznim kosilom oziroma zgodnjo večerjo ter podelitev priznanj in pokalov. Beseda je stekla tudi o novih srečanjih in druženjih. To poletje bo društvo starodobnikov Oldtimer Stara Gora organiziralo še dve prireditvi: najprej 15. srečanje in razstavo starodobnih vozil, nato pa še 15. razstavo kmetijske tehnike ter sejem rabljenih delov in opreme.

Vozila so štela od 40 do 65 let.
Vozila so štela od 40 do 65 let.

Društveni muzej

Društvo Oldtimer Stara Gora, ki je lani praznovalo deseto obletnico obstoja, po besedah predsednika Alojza Slekovca šteje okoli 160 članic in članov. Zelo veliko, če vemo, da vas Stara Gora premore manj kot 80 duš. Slekovec je ponosen, da se je članstvu pred leti izpolnila velika želja: uspel jim je nakup starejšega gospodarskega objekta s pripadajočim zemljiščem, ki so ga z veliko veselja, energije, vztrajnosti in iznajdljivosti preuredili v muzej kulturne, tehnične in premične dediščine. Ostaja nekoliko grenak priokus, da objekt ni na Stari Gori, kot so sprva želeli, vendar so zadovoljni, saj Bolehnečici niso daleč, le nekaj sto metrov zračne linije v smeri Ljutomera. Članice in člani društva, med katerimi je bil najstarejši (žal lani umrli) 96-letni Ferdinand Rantaša, razpolagajo z okoli 350 različnimi, lepo ohranjenimi starodobnimi vozili od mopedov, koles in motorjev do traktorjev, avtomobilov pa tudi tovornih vozil in kombijev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije