PRILAGODITEV STANOVANJA

FOTO: Stanovanje brez robov

Vsak dom je mogoče prenoviti in urediti tako, da bo prijazen tudi do starostnikov; kad zamenjamo za prho, ploščice naj bodo nedrseče.
Fotografija: Primer drsnih vrat brez spodnjega roba FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Primer drsnih vrat brez spodnjega roba FOTO: Guliver/Getty Images

Dokler smo vsaj po počutju mladi in zdravi, stopnice niso problem, prav tako ne zlesti v kad. A življenje se lahko že jutri spremeni ali pa bomo dobili v oskrbo starostnika, za katerega večina stanovanj ni prilagojena. Vsako stanovanje se da pri prenovi zelo dobro urediti tako, da bo babica brezskrbno stopila pod tuš ali se sprehodila na balkon, ne da bi se spotaknila ob visok okvir drsnih vrat. Če imamo pri prehodu na balkon stara običajna ali drsna vrata, je okvir visok nekaj centimetrov. Eno ali drugo bomo morali zamenjati z drsnimi vrati, ki imajo spodnje sani v nivoju parketa. Če je balkon nižji, prilagodimo višino površine z leseno oblogo ali čim podobnim. V vsakem primeru gre za večji poseg, saj bomo morali spodaj izdelati (izštemati) utor v betonsko ploščo. A tudi to je mogoče z nekaj volje.

V večini stanovanj, kjer so prenovo poenostavili in na star parket položili laminat ali vinil na klik, nastane vsaj centimeter visok rob. Mladih in vitalnih to ne moti, gibalno omejenega človeka pa zelo. Če mislimo v stanovanju ostati dolgo, si pri prenavljanju tega ne privoščimo, saj bo odpravljanje robov, ko bomo že okorni, zelo drago.

Prilagodimo kopalnico

V banji se je užitek kopati, a za človeka, ki težko vstane, kad ni primerna, saj bo imel že pri tuširanju težave. Poleg male pohodne površine z običajno mehkimi, zaobljenimi notranjimi robovi so ti po umivanju mokri in zdrsljivi, zato se jih gibalno omejeni človek ne more oprijeti pri izstopu. Kad bomo morali zamenjati za prho brez tuš kadi, pri čemer bo prehod v tuš brez robnika. To pa je malce večji poseg, ki tudi nekaj stane.

Primer kopalnice za starejše in gibalno ovirane z dovolj prostora okoli WC-školjke in ravnim prehodom v tuš prostor. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Primer kopalnice za starejše in gibalno ovirane z dovolj prostora okoli WC-školjke in ravnim prehodom v tuš prostor. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Najprej kupimo in položimo nedrseče ploščice, ki so seveda boljše od običajnih. No, popolnoma nedrsečih ni oziroma so ploščice ali obloga iz kamna s hrapavo površino nedrseče le, dokler se na njih ne nabere umazanija in zapolni miniaturne reže in tako postanejo zelo zdrsljive. To lahko preprečimo tako, da tla po vsakem tuširanju zelo dobro operemo, nekajkrat na mesec pa zribamo z navadno sirkovo krtačo in speremo.

Nivo tuš prostora bomo izenačili z nivojem ploščic, da ne bo nobenega roba. Vhod v kabino naj bo širok in po možnosti brez vrat. Trenutno so zelo priljubljene prhe le z eno stekleno steno in prostim prehodom. Toda steklo za starostnike ali denimo invalida na vozičku ni primerno: tudi če bomo udarili vanj in ga razbili, se ne bomo porezali, saj se zdrobi na koščke, a na stekleno steno ne bomo mogli pritrditi oprijemalne ročice.

Pri starih kopalnicah z dvignjeno tuš kadjo ni bilo težav s padcem. FOTO: Selbermahen
Pri starih kopalnicah z dvignjeno tuš kadjo ni bilo težav s padcem. FOTO: Selbermahen
Zato tuš kabino sezidamo iz siporeksa ali dvojnih plošč knaufa in obložimo s ploščicami. Naredimo tudi odtok s kanaleto. To pomeni, da voda odteka v z nivojem obloge poravnano režo, pri čemer lahko imamo nekaj težav. Pri starejših običajnih kopalnicah z visokimi tuš kadmi odtok ni problem, saj lahko uredimo padec odtočne cevi, biti mora vsaj dvoodstoten, sicer voda ne bo dobro odtekala in bomo med tuširanjem hitro ustvarili poplavo. Včasih padca ni dovolj in bomo morali montirati črpalko, ki bo pognala vodo naprej po iztočni cevi, kar stane, a ne več tako zelo veliko kot nekoč, ko je bil to prestiž. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije