RASTLINE

Flamingovci: tropi v dnevni sobi

Objavljeno 13. januar 2020 19.50 | Posodobljeno 13. januar 2020 19.50 | Piše: U. S.

Flamingovci bodo lepo uspevali, če jih postavimo na svetel, a ne preveč osončen prostor, ter poskrbimo za dovolj zračne vlage.

FOTO: Guliver/Getty Images
Na desetine vrst flamingovcev (Anthurium) raste v tropskih gozdovih, na vlažnih tleh ali pa visijo z dreves. Radi imajo visoko vlažnost in visoke temperature. Nekatere lahko gojimo doma, v dnevni sobi. Potrebujejo svetel prostor, a ne pretirano osončen, saj močnega sonca ne marajo. Tudi zato jim najbolj ustreza vzhodna lega.

Poskrbimo za primerno temperaturo, vsaj 18 stopinj Celzija naj bo, idealnih je 22, pa seveda visoko zračno vlago, ki jo, če drugače ne, dosežemo z rednim pršenjem listov. Ti so veliki, bleščeči in srčasti, cvetovi na dolgih pecljih pa so barviti, lahko so beli, rdeči ali rožnati; obstanejo tudi tri mesece. V času cvetenja flamingovec redno gnojimo. Liste redno brišemo, porumenele sproti odstranjujemo.
Liste redno brišemo in pršimo.


Zanemarjanja vam ne bodo zamerili, seveda pa vas bodo nagradili s cvetom, če jih boste primerno negovali: najraje rastejo v humusni prsti, radi imajo redno zalivanje, zemlja se nikoli ne sme povsem izsušiti, a ne pretiravajte, saj v vodi ne smejo stati. Uporabljajte deževnico ali mehko vodo pri sobni temperaturi.
Rastlino presadimo, ko preneha cveteti; med presajanjem jo razdelimo in tako dobimo novo.
Deli s prijatelji