Flamingovci: tropi v dnevni sobi

Flamingovci bodo lepo uspevali, če jih postavimo na svetel, a ne preveč osončen prostor, ter poskrbimo za dovolj zračne vlage.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Na desetine vrst flamingovcev (Anthurium) raste v tropskih gozdovih, na vlažnih tleh ali pa visijo z dreves. Radi imajo visoko vlažnost in visoke temperature. Nekatere lahko gojimo doma, v dnevni sobi. Potrebujejo svetel prostor, a ne pretirano osončen, saj močnega sonca ne marajo. Tudi zato jim najbolj ustreza vzhodna lega.

Poskrbimo za primerno temperaturo, vsaj 18 stopinj Celzija naj bo, idealnih je 22, pa seveda visoko zračno vlago, ki jo, če drugače ne, dosežemo z rednim pršenjem listov. Ti so veliki, bleščeči in srčasti, cvetovi na dolgih pecljih pa so barviti, lahko so beli, rdeči ali rožnati; obstanejo tudi tri mesece. V času cvetenja flamingovec redno gnojimo. Liste redno brišemo, porumenele sproti odstranjujemo.


Zanemarjanja vam ne bodo zamerili, seveda pa vas bodo nagradili s cvetom, če jih boste primerno negovali: najraje rastejo v humusni prsti, radi imajo redno zalivanje, zemlja se nikoli ne sme povsem izsušiti, a ne pretiravajte, saj v vodi ne smejo stati. Uporabljajte deževnico ali mehko vodo pri sobni temperaturi.
Rastlino presadimo, ko preneha cveteti; med presajanjem jo razdelimo in tako dobimo novo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije