Predstavitvena informacija

Domača opravila ob vstopu v jesen: kako ostati varni in kaj potrebujete

Ko se poletje poslavlja in dnevi postajajo krajši, prihaja jesen, obdobje, ko narava spremeni svojo podobo in daje posebno priložnost za različna domača opravila.
Fotografija: FOTO: Mascot Workwear
Odpri galerijo
FOTO: Mascot Workwear

Poleg izbire pravih rastlin za jesensko obdobje je treba poskrbeti tudi za lastno varnost med domačimi opravili. Ustrezna zaščitna delovna oprema je ključna, saj nas ščiti pred morebitnimi nevarnostmi med delom na vrtu. V tem članku bomo raziskali, kako lahko pravilna zaščitna oprema naredi prehodno obdobje bolj prijetno in varno.

Zakaj je zaščitna delovna oprema pomembna

Pri delu na vrtu ali v domači garaži se lahko znajdemo v različnih situacijah, ki prinašajo tveganje za našo varnost. Ostro orodje in robovi, kemikalije za nego rastlin in nevarnosti zaradi nepravilnega dvigovanja težkih predmetov so le nekateri primeri, v katerih nam zaščitna delovna oprema lahko pomaga preprečiti poškodbe.

Poskrbite, da ostanete topli in suhi

Prehodno obdobje med poletjem in jesenjo je znano po muhastem vremenu. Nepričakovani nalivi in ohladitve niso redkost. Zato je nepogrešljiva zaščitna oprema, ki vam bo pomagala, da ostanete suhi in topli. Nepremočljiva jakna, topel flis in delovni škornji vam bodo omogočili, da ostanete prijetno topli in suhi tudi ob presenečenjih, ki jih prinaša jesen.

FOTO: Mascot Workwear
FOTO: Mascot Workwear

Zaščitna oblačila so vaš prvi obrambni zid pred vremenskimi vplivi. Jesenska jutra so pogosto hladna, čez dan pa se ogreje. To lahko vpliva na vaše udobje in izbiro oblačil. Nosite oblačila v plasteh, ki jih lahko dodate ali odstranite glede na spremembe temperature. Prilagodljiva oblačila v plasteh vam bodo omogočila, da se preprosto prilagajate spremembam temperature. Ne pozabite na vodoodporno obutev, ki bo ohranila vaše noge suhe in tople. Prav tako je pomembno, da izberete delovne čevlje z zaščito proti zdrsu, saj so jeseni tla pogosto mokra, kar je skupaj z mokrim listjem lahko kaj hitro dobitna kombinacija za zdrs.

FOTO: Safety Jogger
FOTO: Safety Jogger

Zaščitne rokavice so obvezen pripomoček

Zaščitne rokavice so nepogrešljive pri domačih opravilih v katerem koli obdobju in za praktično katero koli opravilo. Vaše roke ščitijo pred vlago, mrazom in ostrimi robovi orodja. Prav tako vam lahko močno olajšajo delo, če prenašate težke predmete. Pri uporabi orodja morate imeti dober oprijem, zato je nošenje rokavic vedno dobra ideja. Rokavice so potrebne tudi pri pospravljanju in prenašanju ostankov vej ter drugih odpadkov.

FOTO: Mascot Workwear
FOTO: Mascot Workwear
 

Seveda niso vse vrste rokavic primerne za vse vrste dela, z dobro izbiro zaščitnih rokavic pa si boste zagotovili, da bodo vaše roke ostale nepoškodovane in tople. Ne glede na vrsto rokavic se morajo pravilno prilegati, da so varne in udobne. Pomembna je tudi izbira ustreznega materiala. Navadne rokavice iz blaga varujejo uporabnika pred mehurji; tkanina s premazom ali usnje zagotavlja zaščito pred ostrimi in bodečimi predmeti; gumijaste rokavice so potrebne za zaščito pred kemikalijami.

Varnost pri delu z orodjem

Pri uporabi električnega orodja, kot so električne žage, brusilke ali vrtalniki, je ključno, da nosite ustrezno zaščitno opremo. Ta vključuje zaščitna očala, ki ščitijo vaše oči pred prahom, ostrimi delci in iskrami, ter zaščitne glušnike za zaščito sluha pred glasnim hrupom, ki ga ustvarjajo nekatera orodja.

FOTO: Mascot Workwear
FOTO: Mascot Workwear

Pred uporabo orodja natančno preberite navodila, ki jih zagotavlja proizvajalec. Pravilno delo z orodjem je ključno za preprečevanje nesreč. Prav tako se prepričajte, da je orodje primerno vzdrževano in v dobrem stanju. Zamenjajte obrabljene ali poškodovane dele, preden nadaljujete delo.

Preden začnete delati z orodjem, poskrbite za čist in urejen delovni prostor. Odstranite ovire, ki bi bile lahko nevarne, in zagotovite dobro osvetlitev.

Spremenljivo jesensko vreme

Ko se bliža jesen, se vreme hitro spreminja, zato je treba biti pripravljen na različne vremenske razmere. Za jesen so značilne pogoste padavine, zato spremljajte vremensko napoved in se primerno tudi opremite. Če je napoved res slaba, pa lahko opravila tudi kakšen dan počakajo. Naj bo vaša varnost na prvem mestu.

Jesen je tudi čas, ko se lahko pojavijo močni vetrovi. Ti so lahko nevarni pri uporabi orodja in premikanju predmetov na prostem. Bodite previdni, da se izognete nesrečam zaradi padajočih vej ali predmetov, pa tudi pri uporabi lestev in drugih naprav v močnem vetru.

Jeseni prav tako začnemo izgubljati dragoceno sončno svetlobo. Zgodnejši sončni zahodi in krajši dnevi nas še vedno lahko presenetijo, saj so dolgi svetli večeri v naših glavah še svež spomin. Ker se dnevi krajšajo, je treba prilagoditi svoj urnik, da lahko zaključite delo pred mrakom. Delo v temi je lahko nevarno, zato se mu raje izognite ali pa uporabite ustrezno osvetlitev.

FOTO: Mascot Workwear
FOTO: Mascot Workwear

Ne glede na to, ali se lotevate opravil na vrtu, pripravljate svoj dom na zimo ali opravljate druge naloge v prehodnem obdobju, bodite odgovorni in skrbite za svojo varnost. Pravilna zaščitna oprema lahko naredi ogromno razliko med prijetnimi delovnimi izkušnjami in nepotrebno nezgodo.


Naročnik oglasne vsebine je UTG Vodnik

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije