Da bo delo prijetnejše

Ni treba veliko, da bi delovni kotiček naredili prijaznejši in domačnejši, dovolj bo že detajl v živahnih barvah, lončnica, dodatna polička.
Fotografija: Rumena dviguje samozavest in kreativnost ter izboljšuje vsesplošno počutje. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Rumena dviguje samozavest in kreativnost ter izboljšuje vsesplošno počutje. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Od tega, kako si uredimo delovni kotiček, so močno odvisni naša produktivnost, motiviranost in dobro počutje. Kako si po feng šuiju uredimo mizo, da bomo privlačili pozitivno energijo, smo v Novicah že pisali, a ni pomembno samo, kako si uredimo mizo, poskrbeti je treba tudi za njeno okolico. Tisti, ki delajo iz domače pisarne, imajo v tem primeru seveda bolj proste roke, a tudi drugi si lahko kotiček v službi popestrimo z raznimi malenkostmi. Miza bo denimo veliko bolj urejena, če si omislimo prozorne omarice ali organizatorje za dokumente.

Tik nad mizo namestimo poličko in ne pozabimo na lončnice.
Tik nad mizo namestimo poličko in ne pozabimo na lončnice.
Tako bomo namreč videli vse, kar je v njih, in jih bolj dosledno pospravljali. Enako dobro kot prozorni delujejo mrežasti organizatorji, pomembno je le, da se nered v njih ne more skriti.

Če imamo manjšo mizo, na kateri vedno zmanjkuje prostora in je videti natlačena, si tik nad njo namestimo poličko. Ta naj ne bo višje kot 30 centimetrov nad mizo, saj mora delovati kot njen podaljšek. Tistim, ki si opravke radi zapisujejo na lističe, te pa potem izgubijo, bo koristila tabla iz plute, kamor jih bodo lahko pritrdili. Da vse skupaj ne bo videti preveč dolgočasno, bo treba uporabiti malce domišljije in ročnih spretnosti. Kupimo tanek kos plute, nato pa iz njega izrežemo poljubno obliko. To je lahko zvezda, metulj, cvet ali preprost šestkotnik. Teh lahko izrežemo tudi več ter jih na steno nalepimo v obliki satja.


​Pisarno oziroma delovni kotiček lahko popestrimo z dodatki v živahnih barvah. Pri tem je treba paziti le, da se tisti, ki jih hitro dotolče stres, ognejo rdeči, ki je izjemno močna barva, ki pospeši srčni utrip in povrne energijo. Posebno je primerna za tiste, ki opravljajo fizično naporno delo. Za preostale bo morda primernejša rumena, ki dviguje samozavest in kreativnost ter izboljšuje vsesplošno počutje. Za modre dodatke naj se odločijo tisti, ki imajo težave s koncentracijo in se na delovnem mestu soočajo s stresom.

Modra namreč pomirja in izboljšuje komunikacijo, zato je pogosta izbira notranjih oblikovalcev pri opremi pisarn. Ostane še zelena, ki deluje zelo pomirjujoče na oči, vzpostavlja harmonijo in pomirja. Kadar je vsega preveč in dobimo občutek, da ne zmoremo več, se je denimo dobro obdati z zeleno. Ne le z barvo, tudi z rastlinami.


Najbolje bodo uspevale sukulente, ki ne potrebujejo veliko vode in pozornosti, uspevajo pa tudi v bolj senčnih prostorih. Lončnice ne bodo le popestrile prostora, ampak bodo tudi očistile zrak v njem. Živikaste kosmuljke in taščin jezik so denimo odlične čistilke zraka. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas