ROŽE

Da bo cvetje dlje sveže

Vaza z rožami naj ne bo v bližini sadja, vodo menjajte na dva dni, dodajte ji sladkor in limono.
Fotografija: šopek cvetja Foto: Guliver/Thinkstock FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
šopek cvetja Foto: Guliver/Thinkstock FOTO: Getty Images/istockphoto

Če pričakujete lep šopek, ponujamo nekaj trikov, da bodo rože v vazi dlje ostale sveže. Najprej: vaza mora biti čista. Potem stebla poševno odrežite z nožem ali škarjami. Spodnje liste odstranite in stebla denite v vodo, ki naj bo mlačna – cvetličarji pravijo, da bo ovenelo cvetje oživelo v topli vodi.
Da bi v prelepem šopku uživali dlje, preprečite razvoj bakterij: v liter vode denite dve žlici kisa, ki bo deloval antibakterijsko, ter dve žlici sladkorja, da bo nahranil rastline. Trajanje cvetja lahko podaljšate tudi z aspirinom, ščepcem soli, sode bikarbone ali limonovim sokom, celo žlico vodke. Aspirin ohranja svežino vode, sol preprečuje razvoj bakterij, ki povzročajo gnitje stebel, na bakterije vpliva tudi vodka.
Pomembno je še, da vodo redno menjajte, in sicer vsak drugi dan, preden dolijete svežo, pa vazo dobro operite. In potem ne pozabite na dodatek. Za bolj svež videz rož si pomagajte z lakom za lase: lističe posprejajte s spodnje strani.
Če ste dobili tulipane, stebla najprej poševno prirežite in na dnu križno zarežite, tako se ne bodo prehitro odprli; vrtnice imajo rade kombinacijo sladkorja in limonovega soka. In ko cvetje oveni, a bi ga radi obdržali za spomin, ga posušite, suhe cvetne listke pa pomešajte z nekaj kapljicami eteričnega olja, klinčki, cimetom in shranite v okrasnih posodah, najbolje steklenih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije