NAREDI SAM

Cvetlične lončke lahko izdelamo sami

Rastline polepšajo naš dom in vrt, prav tako lončki, v katerih rastejo; stare lahko predelamo ali pa naredimo nove, omejitev je le naša domišljija.
Fotografija: Vam je všeč? FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Vam je všeč? FOTO: Guliver/Thinkstock

Rastline polepšajo naš dom, tako notranje prostore kot zunanje, od balkonov do vrtov in dvorišč. Okrasne rastline pa tudi nekatera zelišča sadimo v cvetlične lončke, ki so v prodajalnah na voljo v najrazličnejših barvah, oblikah, velikosti in materialih. Kljub temu z lahkoto prepoznamo, ali gre za industrijsko ali ročno izdelanega. Posebna kategorija lončkov so doma izdelani, ki so nastali s predelavo denimo plastenk, odslužene obutve, kovinskih korit in celo straniščne školjke. Izdelava ni pretežka, poleg tega so taki za lastnika seveda najlepši.

Staro postane novo

Če smo nevešči tovrstnih del, se lotimo predelave, prenove starih lončkov. Najbolj preprosto je, da jih prebarvamo, da se bodo bolje ujemali z našim bivalnim okoljem. Pobarvamo jih lahko z več odtenki, okrasimo z vzorci ali napisi ter nanje lepimo najrazličnejše predmete, denimo polžje hiške ali lupinice školjk. Lončki bodo videti povsem drugače, če jih ovijemo z vrvjo.

Omejitev je naša domišljija. FOTO: Guliver/Thinkstock
Omejitev je naša domišljija. FOTO: Guliver/Thinkstock

Hvaležne plastenke

Plastenke so kot ustvarjene za izdelavo lončkov, pomembno je le, da so dovolj velike. V to skupino uvrščamo tudi plastično kozmetično embalažo, denimo za šampone in kreme. Plastenke lahko barvamo in obenem z izrezovanjem spreminjamo njihovo obliko. Paziti moramo le, da je v njih dovolj prostora, da lahko rastline nemoteno rastejo in širijo korenine. Prav tako moramo poskrbeti, da voda ne bo zastajala. V nasprotnem moramo biti toliko bolj previdni pri zalivanju. Plastenke lahko obesimo na vrvi.

Neobičajni domovi za rastline

Tisti, ki imamo radi nenavadne in izvirne stvari, se ne bomo zadovoljili s klasično obliko cvetličnega lončka. Namesto tega bomo raje uporabili odslužen usnjen čevelj ali gumijast škorenj. Slednji so primerni za cvetje na prostem. Rastline lahko posadimo tudi v kovinske posode, denimo vedra, in škatle, na primer tiste za kekse. V tem primeru se moramo sprijazniti z rjo. Če verjamete ali ne, nekateri sadijo rastline v odslužene straniščne školjke in kotličke, priljubljena izbira med vrtičkarji pa so tudi stare pnevmatike in sodi za vino. Andrej Predin

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije