KAKI

Zlati sladki sadež jeseni

Objavljeno 07. november 2018 15.23 | Posodobljeno 07. november 2018 15.23 | Piše: Alenka Kociper

Kaki je pravi sončni sadež jeseni, ki na mizi zažari v rumeni, oranžni ali celo rdeči barvi; okusa je tako sladkega, da ob njem pozabimo na nezdrave sladkarije

Mehke sorte je najbolj enostavno jesti z žlico.
V turobnih novembrskih dneh, ko je večina poljščin, sadja in drugih pridelkov že pod streho, v vsej lepoti in medeni sladkosti zažarijo kakiji, zlati sadeži jeseni, ki popestrijo sadno ponudbo globoko v jesen. Pri nas kaki gojijo predvsem v Istri, na Vipavskem, pa v Goriških brdih, saj mu najbolj ustrezajo mediteranske podnebne razmere.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Kaki zori pozno v jesen, pobiramo ga še novembra in celo decembra. FOTO: Guliver/Getty Images

A to ne pomeni, da ne bo uspeval na celini, zlasti ga gojijo v vinogradniških krajih na Štajerskem. Kaki sicer izvira iz Kitajske, kjer so ga v goratem centralnem delu gojili že pred tisočletjem. V Evropo so ga prinesli dokaj pozno, konec 19. stoletja, k nam pa šele pred prvo svetovno vojno.

Plodovi so lahko tako mehki, da jih nekateri jedo kar z žlico, drugi pa so čvrsti, da lahko vanje zagrizemo kot v jabolko. Poznavalci vedo, da obstaja več kot 2000 sort kakija, res pa je, da jih gojijo okoli 400, a to je še vedno izjemno velika številka. Prav tako vemo, da je treba nekatere mediti, kar pomeni, da morajo stati na toplem teden ali dva, dovolj bo sobna temperatura, drugi so užitni takoj po obiranju. Nedozoreli so precej trpkega okusa, povsem zreli pa tako sladki, da bodo v njih uživali tudi največji sladkosnedi. Sorte se razlikujejo tudi po barvi, od rumene do oranžne in vse do rdeče.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Za sušenje ga narežemo na krhlje ali na tanko kot čips.

Pri nakupu bodimo pozorni, da bomo izbrali res zdrave sadeže, zrelost, kot smo videli, ni tako pomembna, saj bodo dozoreli tudi pobrani. Lahko si naredimo manjšo zalogo, nekaj časa jih lahko hranimo tudi v hladilniku. Sicer pa je kaki eden tistih sadežev, ki so najboljši sveži. Kot smo že zapisali, sorte, ki so užitne trde, jemo kot jabolko, lahko jih narežemo na krhlje, za mehke pa je potrebne nekoliko več spretnosti. Najbolje, da se jih lotimo z žlico in jih izdolbemo do tanke lupine, ki je sicer prav tako užitna. Lahko jih zmeljemo v kašo, v blenderju ali kar z vilicami, če so zares zelo zreli. Kašo lahko zamrznemo, v skrinji jo lahko hranimo nekaj mesecev, največ pol leta.
Ljubitelji zlatega jabolka bodo lahko uživali v pokušini na tradicionalnem Prazniku kakijev, ki bo od 16. do 18. novembra v Strunjanu.


Morda ste na tržnici že kdaj kupili posušene kakije, ki so prav tako okusni kot drugo suho sadje. Brez težav jih lahko sušimo tudi sami. Uporabimo mehke sorte, vendar pazimo, da niso še povsem zreli, da se bodo dali rezati. Narežemo jih na debelejše krhlje ali čisto na tanko, kot čips, in posušimo v sušilniku ali pečici. Tudi če so bili pred sušenjem še nekoliko trpki, bodo suhi odlični sladki. 
Deli s prijatelji