PRANJE PERILA

Zakaj oprano perilo smrdi in kako to lahko preprečite

Neredko se zgodi, da oprano perilo nima pričakovanega vonja, za kar je kriva v pralnem stroju nakopičena vlaga.
Fotografija: Poskrbite, da se v pralnem stroju ne bo zadrževala odvečna vlaga. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Poskrbite, da se v pralnem stroju ne bo zadrževala odvečna vlaga. FOTO: Thinkstock

Kakovosten detergent in dišeč mehčalec sta nepogrešljiva pri zagotavljanju čistoče in svežega vonja opranega perila, a včasih ne dosežeta pravega namena in oblačila, ko jih vzamete iz stroja, milo rečeno smrdijo.

Prva težava in rešitev

Za smrad je najpogosteje kriv umazan pralni stroj, v notranjosti katerega se kopičijo ostanki detergenta, vodni kamen in bakterije. Vsi ti povzročajo neprijetne vonjave, ki se jih navzamejo tkanine. V tem primeru je rešitev preprosta: enkrat na mesec ga očistite z mešanico enakih delov alkoholnega kisa in vode. Vanjo namočite krpo in temeljito obrišite boben stroja, vrata, gumo na njih ter dozirno posodo. Nato 60 miligramov jedilne sode zmešajte s 60 mililitri vode, mešanico vlijte v dozirno posodo in pri najvišji temperaturi vključite prazen stroj.

Po vsakem pranju obrišite gumo na vratih in teh, kadar naprava miruje, ne zapirajte.

Preprečite zadrževanje vlage

Postan vonj perila je pogosto tudi posledica dejstva, da oblačil takoj, ko stroj neha prati, ne poberete iz njega. Če perilo operete zvečer, sušite pa ga šele zjutraj, po pranju odprite njegova vrata in na takšen način poskrbite, da se v njem ne bi zadrževalo preveč vlage, ki je pogosto kriva za slabo voljo ob smradu opranega perila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije