SHRANJEVANJE

Vse to po nepotrebnem shranjujete v hladilniku

Čeprav ste prepričani, da paradižnik, maslo in marmelada sodijo v hladilnik, v resnici to ne drži.
Fotografija: Nizke temperature negativno vplivajo na okus in teksturo nekaterih živil. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Nizke temperature negativno vplivajo na okus in teksturo nekaterih živil. FOTO: Thinkstock

Obstajajo živila, ki jih večina sicer shranjuje v hladilnik, a prav nizke temperature negativno vplivajo na njihov okus in teksturo. Naslednja zato raje shranjujte pri sobni temperaturi.

Paradižnik

Povsem zrele plodove je res bolje hraniti v hladilniku, saj se tako podaljša njihova uporabnost. A čvrste in zdrave paradižnike raje shranjujte pri sobni temperaturi, kajti le tako ohranijo svoj značilen okus in teksturo. 

Kruh

Čeprav menite, da je s hranjenjem kruha v hladilniku mogoče podaljšati njegovo svežino, to ne drži. Na mrazu se namreč kruh posuši prej kot pri sobni temperaturi.

Krompir

Če bi radi ohranili okus teh gomoljev, jih nikar ne shranjujte v hladilniku, saj se pri prenizkih temperaturah v njih prisoten škrob spremeni v sladkor, kar pomeni, da krompir postane sladek. Tako kot čebulo ga raje shranjujte v temni in hladni kleti, kjer temperatura ne bo vplivala na njegov okus.

Kava

Kavo je najbolje hraniti v tesno zaprti stekleni posodi v omari. V hladilniku zaradi kondenzacije hitreje izgubi vonj, okus in tudi učinke.

Namazi

Preden namaz pospravite v hladilnik, preverite, iz česa je sestavljen. Tisti, ki vsebujejo veliko soli in kikirikijevega masla, dovolj dolgo zdržijo tudi, če jih hranite na polici omare. Enako velja za namaze z velikim deležem sladkorja, denimo marmelade. Dokler ne odprete njihove embalaže, jih ni treba hraniti v hladilniku. Ne velja pa to za tiste, s katerimi ste se že sladkali, saj se na njih pri previsokih temperaturah hitro pojavi plesen.

Sadje

Banane, jabolka, pomaranče in podobno sadje raje shranjujte pri sobni temperaturi. Tako bo namreč ohranilo pravi okus. Izjemi sta jagodičevje ter mehko sadje, kot so grozdje in fige. Tem je s shranjevanjem v hladilniku mogoče podaljšati svežino.

Česen

Najbolje ga je hraniti na temnem in hladnem mestu, a ne v hladilniku, saj je v njem okolje prevlažno in česen začne kaliti ter izgubi svojo prvotno aromo.

Olje

Olje mnogi hranijo v hladilniku, a za to ni nobene potrebe. Olivno olje shranjujte v temnem mestu pri sobni temperaturi, saj se bo tako ohranila količina v njem prisotnih hranljivih snovi. Enako velja tudi za druga rastlinska olja.

Čokolada

Novozelandski strokovnjak za čokolado Luke Owen Smith trdi, da ni nobenega razloga za shranjevanje čokolade v hladilniku. Ta v njem zaradi prenizkih temperatur izgubi prvotno aromo. Raje jo imejte na hladnem in temnem mestu, kajti tudi previsoke temperature negativno vplivajo na njen okus in teksturo.

Maslo

Maslo je najbolje hraniti v tesno zaprti posodi pri sobni temperaturi. Smetana, ki se uporablja za izdelavo masla, je pasterizirana in zato ne nudi primernih pogojev za razvoj bakterij. Tega, da se bo na sobni temperaturi shranjeno maslo lažje namazalo na rezino kruha, pa najbrž ni treba posebej poudarjati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije