MODNO

Veganska hrana za hišne ljubljenčke

Način prehrane, ki izključuje meso in druga živila živalskega izvora, je priljubljen tudi med skrbniki hišnih ljubljenčkov.
Fotografija: Vse več skrbnikov svoje ljubljenčke hrani z vegansko hrano. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Vse več skrbnikov svoje ljubljenčke hrani z vegansko hrano. FOTO: Thinkstock

Vegetarijanstvo in veganstvo nista v porastu le med ljudmi, očitno pronicata tudi v kraljestvo živali. V raziskavi, v katero je bilo vključenih 3670 skrbnikov psov in mačk z vsega sveta, je 35 odstotkov sodelujočih povedalo, da razmišljajo o tem, da bi svoje štirinožne prijatelje hranili z vegansko hrano, 27 odstotkov pa je pojasnilo, da to že počnejo, čeprav sami niso vsi vegani.

Čedalje bolj v modi

Več kot polovica (55 odstotkov) sodelujočih je izrazila prepričanje, da bi morale obstajati smernice, po katerih bi se lahko ravnali ob spremembi prehrane domačih živali, denimo navodila veterinarjev. Vodja študije Sarah Dodd z veterinarske fakultete kanadske univerze Guelph je glede dobljenih rezultatov izrazila začudenje. Predvsem je bila presenečena nad številom ljudi, ki mačke in pse že hranijo zgolj z rastlinsko hrano: »Morda se 27 odstotkov zdi malo, a ko pomislimo na to, koliko ljudi ima štirinožne prijatelje, je število veliko večje, kot smo  pričakovali.« Doddova ob tem dodaja, da je pričakovati, da bo skrbnikov, ki svoje ljubljenčke hranijo z vegansko hrano, iz leta v leto več. »Ljudje se zavedajo, da je veganska prehrana povezana z manjšo verjetnostjo nekaterih oblik raka in z drugimi pozitivnimi učinki na zdravje. Prav tako jih skrbi vpliv množične reje živali na okolje, zato je pričakovati, da bo ta trend še naraščal.«

Previdno pri spremembah

Doddova je za publikacijo PLoS One dejala, da bodo potrebne še nadaljnje raziskave, ki bodo zagotovile natančne podatke o tem, kako veganska hrana vpliva na po naravi mesojede ali vsejede živali. »Psi so vsejedi in lahko preživijo ob veganski hrani, če je ta seveda uravnotežena in jim zagotavlja vse potrebne hranljive snovi,« je za Independant povedal tiskovni predstavnik največjega britanskega društva za zaščito živali RSPCA. 

»Nekoliko drugačna pa je zgodba pri mačkah, ki so po naravi mesojede in je njihovo zdravje odvisno od primerne količine snovi, ki so zgolj v mesu, denimo tavrina in arahidonske kisline. Zavedamo se, da so jedem, ki so namenjene veganskemu hranjenju živali te snovi dodane, vendar je zadeva še dokaj nova in raziskav, ki bi ponujale odgovore na vprašanje, kako tovrstna hrana vpliva na živali, še ni. Ne v pozitivnem in ne v negativnem smislu.« Je pa poudaril, da vsem, ki so odločajo o tovrstnem načinu hranjenja živali, poiščejo kar največ informacij in se pred spremembo načina prehranjevanja posvetujejo z veterinarjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije