KAJ POSADITI?

V domači sadovnjak odporne sorte

Zadnja leta so spet priljubljene stare sorte sadnih dreves; za celoletni pridelek posadimo zgodnje, jesenske in zimske.
Fotografija: S premišljeno zasaditvijo različnih sort si zagotovimo pridelek od zgodnjega poletja do pozne jeseni in zime.
Odpri galerijo
S premišljeno zasaditvijo različnih sort si zagotovimo pridelek od zgodnjega poletja do pozne jeseni in zime.

Pozno jeseni in še zgodaj pozimi, dokler je vreme suho in še ni zmrzali, je idealen čas za sajenje jablan. V domačem sadovnjaku imamo običajno prostora zgolj za nekaj dreves, morda le za eno ali dve. Zato je izbor sort toliko bolj pomemben; kriterijev je več, predvsem so to prostor, čas, ko jablane rodijo, in nega, ki jo drevesa zahtevajo.

V času vse večje okoljske ozaveščenosti so spet priljubljene stare sorte jablan, ki so odporne proti boleznim in škodljivcem, da ni treba pretirano segati po fitofarmacevtskih sredstvih. Poleg tega so izjemno okusne, ne moremo pa jih kupiti kar v vsaki trgovini.

Sorte jablan izbiramo tudi glede na obliko in velikost drevesa. FOTOgrafiji: guliver/Getty Images
Sorte jablan izbiramo tudi glede na obliko in velikost drevesa. FOTOgrafiji: guliver/Getty Images
Če nameravamo zasaditi na primer tri drevesa, izberimo sorte, ki bodo zorele v različnem obdobju. Jabolka so sicer sadež jeseni, vendar najdemo tudi nekaj sort, ki nas razveselijo že poleti. Med zgodnjimi omenimo vista bello, ki zori že konec julija in v začetku avgusta. Ni primerna za skladiščenje, sadeže porabimo sproti, kakor dozorijo, poleg tega da uživamo sveže, iz njih pripravimo okusen zavitek ali pito. Malo pozneje, konec avgusta, bo zorela sorta burgundy, ki je prav tako okusna sveža in predelana, ima prijetno kiselkast, osvežujoč okus. Pri nas dobro znane in priljubljene jesenske sorte so elstar, ki je sočna in prijetno kiselkasta, zori sredi septembra, omenimo še sorto gala, ki prav tako zori septembra, primerna pa je tudi za skladiščenje, saj bo zdržala vse do januarja. Če se odločimo za zimske, ne gre spregledati topaza, ki ima prijetno aromo in nekoliko kiselkast okus. Zori v drugi polovici septembra, v dobrih razmerah pa ohrani svežino do konca januarja. Če nismo nestrpni, si omislimo sorto mošancelj, ki prvič obrodi šele po desetih letih, sadež je izjemno okusen, sočen, prijetnega okusa in ima čvrsto meso. Dozori oktobra, dobro skladiščen pa zdrži vse do pomladi.

Ljubitelji starih slovenskih sort prisegajo na zimsko sorto carjevič, ki ima plodove značilno zelene, rumene in rdečkaste barve, meso ima sočno, sladko-kiselkastega okusa. Tudi ta jabolka uživamo od pozne jeseni do pomladi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije