Tvoje Alpe in o Kozji dnini

V centru Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini bodo prihodnji četrtek, 23. januarja, ob 17. uri odprli prav posebno razstavo.
Fotografija: Udeleženci fotografske delavnice Foto: TNP
Odpri galerijo
Udeleženci fotografske delavnice Foto: TNP

Razstavo Your Alps – Tvoje Alpe so pripravili dijaki Biotehniškega centra (BC) Naklo. V sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom (TNP) so se udeležili fotografske delavnice pod vodstvom njihovega strokovnega sodelavca in fotografa Aleša Zdešarja.

Nastale fotografije dijakov in mentorjev so pod vodstvom profesorja likovne umetnosti Borisa Urha na BC Naklo uporabili kot osnovo za oblikovanje likovnih izdelkov. Fotografije so s projektorjem prenesli na karton. Prostorske plane in posamezne obrise so izrezali s škarjami in tapetniškimi noži ter jih prilepili na osnovno podlago. Nastale reliefe so prekrili s časopisnim papirjem in lepilom. Kaširano površino so prebarvali s tempera barvami. Tako je nastala dvojna razstava – razstava fotografij in likovnih izdelkov v 3D-tehniki –, zato je primerna tudi za slepe in slabovidne.

Fotografija (levo) in relief v 3D-tehniki Foto: TNP
Fotografija (levo) in relief v 3D-tehniki Foto: TNP
V Infocentru Triglavska roža na Bledu bodo v sredo, 29. januarja, ob 19. uri pripravili strokovno predavanje in ogled razstave Paleontološko bogastvo v osrčju Triglavskega narodnega parka (Kozja dnina). V tem markantnem, dih jemajočem nahajališču je zapisan delček zgodovine Zemlje in s tem naše skupne zgodovine. Njeno poznavanje, ki so ga podali profesionalni in ljubiteljski raziskovalci, je ključ do razumevanja današnjega sveta, delovanja narave, njenih procesov, odnosov med živimi bitji, živo in neživo naravo ter človekovih vplivov nanjo.


Hkrati je ključ do izoblikovanja takšnega odnosa do narave, ki bi lahko pomenil dolgoročno sobivanje. Fosili nam namreč jasno sporočajo, da neprilagoditev lahko pomeni tudi izumrtje. Povezanost z naravo zato ni samo všečna fraza, temveč najpomembnejši vidik obstoja. Zgodovina vseh paleontoloških raziskav v Kozji dnini je predstavljena v najnovejši številki znanstveno-izobraževalnega časopisa Acta triglavensia, ki ga izdaja Triglavski narodni park. Številka bo na voljo brezplačno po predavanju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije