STAROST

Tudi ljubljenčki ostarijo

Kot pri ljudeh se daljša življenjska doba psov in mačk; omogočimo jim dostojno starost, prilagodimo se njihovim potrebam in zanje ustrezno skrbimo.
Fotografija: Tudi na stara leta so odlična družba.
Odpri galerijo
Tudi na stara leta so odlična družba.

Kužki so kot mladiči malone neutrudni – kar pokajo od energije, njihovo veselje do življenja in razigranost sta nalezljiva. A večina ljudi ob iskanju ljubljenčka po navadi ne razmišlja, kako bo, ko se bo žival postarala.
Podobno kot pri ljudeh se tudi življenjska doba hišnih ljubljenčkov daljša, kar je posledica boljše prehrane in veterinarske oskrbe.
Tudi na stara leta so odlična družba.
Tudi na stara leta so odlična družba.

Domače živali danes redkeje poginejo v nesrečah, na primer pod kolesi avtomobila ali v medsebojnih obračunih. To pomeni, da lahko z njimi uživamo dlje, so odlična družba, ki izboljšajo človekovo družabno življenje, otroci, ki odraščajo s psi, redkeje razvijejo alergijo ali astmo.
Od leve proti desni: Človeška starost Manjši psi Srednji psi Veliki psi Zelo veliki psi Odraslo obdobje Zrelo obdobje Staro obdobje
Od leve proti desni: Človeška starost Manjši psi Srednji psi Veliki psi Zelo veliki psi Odraslo obdobje Zrelo obdobje Staro obdobje

Mačke in manjše pasme psov lahko dočakajo do 20 let, kunci in večji psi v povprečju živijo do 13 let. Morski prašički bodo z nami od štiri do osem let, hrčki pa 2–3 leta. Manjše vrste papig, kot so skobčevke, živijo od 10 do 18, velike, denimo kakaduji ali are, tudi več kot 50, nekatere dočakajo celo 100 let, stoletnice najdemo tudi med želvami. Dolgo živijo tudi kače, družbo nam lahko delajo do tri desetletja.

Tretje življenjsko obdobje se za pse in mačke začne po osmem letu, izjema so velike pasme, ki ta prag prestopijo že s petim letom starosti. Krajšo pričakovano življenjsko dobo imajo psi s krajšimi gobci, denimo buldogi in mopsi, ker imajo te pasme številne prirojene zdravstvene težave. Morski prašički postanejo starostniki, ko dopolnijo pet let, hrčki pa že po 14 mesecih.
Psi in mačke se starajo podobno kot ljudje. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Psi in mačke se starajo podobno kot ljudje. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Večina hišnih ljubljenčkov se stara hitreje od nas, zato moramo poskrbeti, da imajo dostojno in lepo starost. Nekateri se odločijo posvojiti staro žival iz zavetišča, da bi ji omogočili mirno zadnje življenjsko obdobje; posvojitev stare živali je zelo plemenito dejanje in dobra odločitev, še posebno za tiste, ki nimajo veliko časa, saj so stare živali mirne in po navadi vajene življenja v stanovanju.

Podobno kot ljudje so lahko tudi živali v starosti mentalno sveže in se veliko naučijo, je pa res, da za določene spretnosti potrebujejo nekoliko več časa. Starejši ljubljenčki potrebujejo počasnejše in redkejše sprehode, a kljub temu jih potrebujejo. Koristno je, če imajo dostop do igračk, ki spodbujajo inteligenco, saj s tem zaviramo procese njihovega mentalnega staranja. Staranje živali v osnovi spremljajo enaki procesi kot pri ljudeh, postanejo počasnejše, težje se premikajo (na primer po stopnicah), pogosteje se poškodujejo.


Njihova čutila začnejo pešati, slabše vidijo in slišijo, morda imajo slabši spomin in včasih narobe ocenijo situacijo. Pri starejših živalih se lahko pojavijo kronične bolečine, na primer zaradi artritisa, v tem primeru peljemo žival na pregled k veterinarju, saj lahko ta z zdravili ali posegi močno izboljša kakovost njegovega življenja.

Mačke lahko izgubijo orientacijo, včasih mijavkajo vso noč, psi in mačke lahko postanejo inkontinentni, na očeh lahko dobijo mreno. Če opazimo, da psi težje hodijo po stopnicah in da mačke ne morejo več v svoje stranišče, se poskušajmo prilagoditi njihovim potrebam.


Staranja se seveda ne da ustaviti, biti moramo potrpežljivi in vzorni skrbniki do konca njihovih dni. Najhujši je pogled na staro žival, ki jo je gospodar zavrgel in v zavetišču čaka na smrt povsem sama in razočarana. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije