BOLEZNI

Tropske bolezni ogrožajo pse

V vse bolj globaliziranem svetu je lahko ogroženo zdravje hišnih ljubljenčkov in njihovih lastnikov; v Veliki Britaniji so zabeležili prvi primer lišmanioze pri psu, ki ni zapustil svojega doma.
Fotografija: Če je kuža čedalje bolj slaboten, obiščimo veterinarja. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če je kuža čedalje bolj slaboten, obiščimo veterinarja. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

V Veliki Britaniji so zabeležili prvi primer zajedavske bolezni lišmanioze, ki je bila usodna za psa. Triletni psiček pasme šicu, ki je živel v Herfordshiru, je v nekaj tednih postal slaboten, bruhal je in trpel za močno drisko.
Če je kuža čedalje bolj slaboten, obiščimo veterinarja. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Če je kuža čedalje bolj slaboten, obiščimo veterinarja. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Veterinar je posumil, da je staknil parazita Leishmania infantum – čeprav ni nikoli zapustil Britanskega otočja. Okužil ga je pes, ki je prišel iz Španije in so ga pred šestimi meseci morali uspavati zaradi močne lišmanioze.
Čeprav psi bolezni ne morejo neposredno prenašati na ljudi, jo lahko tako imenovane peščene muhe.

Gre za dvokrilce iz rodov Phlebotomus in Lutzomya, ki najprej ugriznejo okuženo žival, nato pa bičkarja prenesejo na človeka. Teh žuželk v Britaniji ni, živijo na tropski območjih. Okuženi ljudje dobijo pekoče izpuščaje, vročino in celo smrtonosne otekline na jetrih in vranici.
Triletnega šicuja je verjetno okužil drug pes.
Triletnega šicuja je verjetno okužil drug pes.

Psa je pregledala ekipa iz Kraljevega kolidža veterine v Hatfieldu, ki jo je vodil Myles McKenna z oddelka kliničnih znanosti. Tudi on še ni slišal, da bi zbolel pes, ki še nikoli ni zapustil Velike Britanije. »Živimo v obdobju, ko psi čedalje več potujejo, in njihovo število v Veliki Britaniji se povečuje. Verjetnost, da bi zboleli za lišmaniozo, bo ves čas naraščala.

Psi, ki so okuženi z bičkarjem, so nevarni za prenos okužbe na druge pse, s katerimi bi prišli v stik, čeprav niso prisotni naravni vektorji prenosa, med njimi se lahko bolezen širi neposredno,« so po pregledu zapisali veterinarji. To pomeni, da peščene mušice niso nujne, najpogosteje se prenaša z ugrizi.
Ibiški psi so odporni proti določenim tipom bolezni.
Ibiški psi so odporni proti določenim tipom bolezni.

Pregled nesrečnega šicuja je pokazal, da je imel na koncu znižane vrednosti vseh treh tipov krvnih celic; rdečih krvničk, ki po telesu prenašajo kisik, belih, ki sestavljajo imunski sistem, in krvnih paličic, ki omogočajo strjevanje krvi. Prav tako je imel povišano raven kalcija ter nenormalno veliko globulina, kar je običajno znak bolezni jeter.

Okužbo z L. infantum sta potrdili biopsiji kože in kostnega mozga. Pozneje so na Otoku odkrili še en primer okužbe, zbolel je tri leta star psiček, ki ni nikoli zapustil Essexa. Bolezen, ki se je pojavila v začetku letošnjega leta, so odkrili šele potem, ko sta ga lastnika štirikrat peljala k veterinarju. Pes ni zapustil Otoka, sta pa njegova lastnika nekaj časa živela v Španiji, poleti sta potovala med Alicantejem in Valencio. V nasprotju s šicujem ta kuža ni delil doma z okuženo živaljo. Veterinarji sumijo, da sta lastnika prinesla peščene muhe v prtljagi.


Obstajajo pasme psov, ki so proti bolezni bolj odporne kot druge, med njimi so ibiški psi, nemški ovčarji, rotvajlerji, kokeršpanjeli in bokserji. »Porast bolezni, kot je lišmanioza, je zelo skrb vzbujajoč,« je povedala Daniella Dos Santos iz Britanskega veterinarskega združenja. »Več kot četrtina veterinarjev je poročala, da so že naleteli na to bolezen.

Lišmanioza je pogosto povezana s psi, ki so potovali v tujino, ali tistimi, ki so jih rešili v tujini in jih pripeljali k nam, ne da bi poznali njihovo zdravstveno stanje.« Vsem lastnikov psov, ki potujejo na ogrožena območja, svetujejo posvet z veterinarjem. Peščene muhe, ki lahko prenašajo bolezen, so našli v Španiji, Grčiji, Italiji in na jugu Francije.


V Sloveniji lišmanioze ni, se pa občasno pojavlja v določenih državah in regijah Balkana, na primer na Kosovu. Po drugi svetovni vojni so o njej poročali z juga Srbije, Makedonije, Črne gore, Hercegovine in Dalmacije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije