PAMETNI TELEFONI

Trojni korejski odmerek

Samsung je jesen začel s tremi srednjerazredniki: galaxy A7, J6+ in J4+, med katerimi najbolj izstopa A7 s tremi kamerami.
Fotografija: Samsung galaxy A7 ima res dober amoled zaslon, J6+ in J4+ pa navadnega iz tekočih kristalov. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Samsung galaxy A7 ima res dober amoled zaslon, J6+ in J4+ pa navadnega iz tekočih kristalov. FOTO: Staš Ivanc

Samsung je še vedno največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu in še vedno obvladuje dobro petino globalnega trga. V nasprotju z ameriškim Applom, ki ga je letos z drugega mesta izrinil kitajski Huawei, ponuja zelo pestro paleto telefonov; od paradnih modelov pa do nizkocenovnih aparatov. Samo pri našem največjem telekomunikacijskem operaterju je trenutno v ponudbi kar 19 različnih samsungov. Z letošnjo jesenjo so k nam prišli trije novi modeli, imenovani galaxy A7, J6+ in J4+, s cenovnim razponom od 339 prek 239 do 179 evrov.

Tri, dva, ena ...

Kamera, seveda. Samsung galaxy A7 ima trojno glavno kamero: standardno s 24 milijoni točk in široko odprto zaslonko (f/1,7), ultraširokokotno (8 MP, f/2,4) in globinsko (5 MP, f/2,2). J6+ ima dve glavni kameri, pri čemer ima glavna 13 MP, druga, globinska, pa je takšna kot pri A7. J4+ ima le standardno kamero, enako kot J6+. Razlike so, seveda, tudi pri prednji selfie kameri: 24, 8 in 5 milijonov točk. Vse tri snemajo video v polni visoki razločljivosti, pri čemer pa je kar nekam presenetljivo, da A7 ne obvlada 4K-videa.


Po pričakovanjih A7 dobro obvlada fotografijo: ultraširokokotno zrklo zahteva veliko svetlobe, a poskrbi za lepo široke kadre, najbolje pa se obnese glavno zrklo, ki dela res dobre fotografije, in to tudi v slabših svetlobnih razmerah. Tudi globinska kamera se dobro obnese pri slikah s prilagodljivim učinkom zamegljenega ozadja, prednja kamera pa dela prav fine selfieje, pri čemer pozna tudi t. i. široki selfie, pri katerem so trije posnetki združeni v enega panoramskega. Pri J6+ in J4+ so fotografije (v temnejših prostorih) opazno slabše, še posebno pri najcenejšem modelu z eno kamero, pa tudi avtofokus ima kakšno težavico ali dve.

FOTO: Staš Ivanc
FOTO: Staš Ivanc

Različni zasloni

Amoled zasloni v Samsungovem (višjem) srednjem razredu A niso več nekaj posebnega. Tudi A7 ga ima, in sicer šestpalčnega z razmerjem stranic 18,5:9 in ločljivostjo 1080 x 2220 pik – in slika je res presneto dobra. Telefona iz razreda J imata prav tako šestpalčni zaslon, a navadnega iz tekočih kristalov, pa tudi ločljivost je nižja (720 x 1480 točk). V praksi sta zaslona povsem v redu, se pa pri tako velikih zaslonih z nižjo ločljivostjo že vidijo nazobčani robovi.

Šibkejša brata

Medtem ko je galaxy A7 spodobno močan, saj ima Samsungov procesor exynos 7885 z dvema hitrima in s šestimi varčnimi jedri in je dovolj zmogljiv tudi za poganjanje strojno zahtevnejših iger, pa sta J6+ in J4+ opremljena s štirijedrnim snapdragonom 425, ki se že kar muči tudi pri osnovnih opravilih. J6+ se obnese malce bolje kot J4+, saj procesorju pomaga 3 GB delovnega pomnilnika, medtem ko ga ima mlajši brat le za dva gigabajta. Podobno je pri shrambi: 32 proti 16 GB. Je pa zato A7 povsem spodobno opremljen s 4 GB delovnega in 64 GB notranjega pomnilnika. Vsi trije telefoni imajo tudi režo za spominsko kartico.

FOTO: Staš IvancFOTO: Staš Ivanc
FOTO: Staš IvancFOTO: Staš Ivanc

Še nekaj malenkosti

Galaxyja A7 in J6+ imata čitalnik prstnih odtisov, ki je po sonyjevsko postavljen na desni rob telefona in deluje tudi kot tipka za vklop/izklop. Osebno mi je bolj všeč čitalnik na hrbtni ali prednji strani, a s tem so zmanjšali rob na spodnjem delu aparata. J4+ nima čitalnika prstnih odtisov, se ga pa da odklepati s prepoznavanjem obraza, ki ne deluje tako zanesljivo kot pri dražjih modelih. Baterija pri vseh treh telefonih ima 3300 mAh, kar je povsem dovolj za celodnevno uporabo, škoda je, da niti najdražji iz trojice ne pozna hitrega polnjenja, in tudi njegov priključek ni simetrični usb c, kar je hecno, če pomislimo, da je oboje imel že lanski A7, pa še vodoodporen je bil po standardu IP68. Ima pa letošnji A7 zato veliko boljšo kamero, kar je njegov glavni adut.

Samsungovi srednjekategorniki (od leve proti desni) A7, J6+ in J4+ FOTO: Staš Ivanc
Samsungovi srednjekategorniki (od leve proti desni) A7, J6+ in J4+ FOTO: Staš Ivanc

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije