SVEŽINA

Triki za popolno oprano perilo

V pralnem stroju res lahko operete tudi obutev in nahrbtnike, a dobro je poznati trike, ki zagotavljajo najboljši rezultat.
Fotografija: Obstajajo triki, ki jih je pri pranju perila dobro poznati. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Obstajajo triki, ki jih je pri pranju perila dobro poznati. FOTO: Thinkstock

Pranje perila je vsakodnevno opravilo. Da pa bi bilo učinkovitejše in lažje, poglejte nekaj trikov, ob katerih boste navdušeni nad rezultati.

Omislite si stekleno posodo

In jo imejte vedno nekje v bližini pralnega stroja. Vanjo stresite vse, kar pred pranjem poberete iz žepov: kovance, papirčke igračke in druge predmete. Ob pogledu na temu namenjeno posodico nikoli ne boste pozabili na ta korak.

Obračajte oblačila

Če bi radi preprečili občutno razbarvanje tkanin, oblačila pred pranjem vedno obrnite na notranjo stran.

Dodajte malo kave, čaja ali popra

Ker si nedvomno želite, da bi vaša temna oblačila čim dlje ohranila barvo, med zadnjim izpiranjem vodi dodajte dve skodelici črnega čaja, kave ali žličko mletega popra. Vsi ti preprečujejo bledenje tkanin.

Uporabite vodikov peroksid

Da bi bila vaša obutev v pralnem stroju res temeljito oprana, si pomagajte z vodikovim peroksidom. Z njim prelijte notranjo stran podplata in okrepite moč detergenta pri odstranjevanju neprijetnih vonjav ter trdovratnih madežev.

Aspirin za belo perilo

V desetih litrih vode raztopite deset tablet aspirina in v mešanici namakajte bela oblačila, ki so zaradi pogostega pranja posivela. Počakajte vsaj sedem ur in jih nato operite kot običajno.

Uporabite prevleke za vzglavnike

Namesto vrečk za pranje občutljivega perila lahko uporabite prevleke za vzglavnike. Občutljivo perilo bo v njih oprano, ne bo pa se poškodovalo.

Pravilno operite nahrbtnik

V pralnem stroju lahko operete tudi nahrbtnike in športne torbe, a pri tem upoštevajte nekaj pravil: najprej jih dobro posesajte in tako iz njih odstranite drobno umazanijo, ki bi lahko zašla v filter pralnega stroja. Zadrge pred pranjem očistite z zobno ščetko ter nahrbtnike operite v vrečki za občutljivo perilo pri nizki temperaturi z manjšo količino detergenta.

Domiselno odstranite madeže

Madeže črnila pred pranjem prelijte z mlekom in jih v njem namakajte od 30 do 40 minut. Madeže čokolade in menstrualne krvi odstranjuje vodikov peroksid, mešanica jedilne sode in soka limone pa premaga madeže znoja.

Kis za mehko in dišeče perilo

Za mehko in dišeče perilo namesto mehčalca uporabite alkoholni kis. Nalijte ga v razdelek za mehčalec, po želji lahko dodate nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Kis zmehča vlakna, ne pušča pa za seboj neprijetnega vonja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije