Trebušast za rdeče, ozek za penino

Še tako vrhunsko vino bo izgubilo svoj čar, če ga ne postrežemo v primernih kozarcih; to velja tudi za preostale pijače, celo brezalkoholne.
Fotografija: Del postrežbe je tudi pravilno natakanje v kozarec.
Odpri galerijo
Del postrežbe je tudi pravilno natakanje v kozarec.

Pri lepo pogrnjeni praznični mizi, pripravljeni po natančno določenih pravilih, ne gre pozabiti na postrežbo pijače. K izbrani večerji običajno strežemo različna vina, redkeje pivo, za konec pa se lahko na mizi znajdejo še žgane pijače. Prav vsaka od naštetih zahteva posebne kozarce, celo sok, ki ga običajno točimo v večje kozarce brez pecljev, pomembna je seveda steklenica, v kateri pijačo postavimo na mizo.

Belega vina nikoli ne natočimo v kozarec, v katerem je bilo prej rdeče.
Belega vina nikoli ne natočimo v kozarec, v katerem je bilo prej rdeče.
Za vina velja pravilo, da mora biti obvezno postreženo v elegantnih kozarcih na pecljih, pri čemer pravila zapovedujejo trebušastega za rdeče vino, nekoliko vitkejšega za belo, penine pa strežemo v res visokih in ozkih kozarcih. Slednji je na najvišjem peclju in ima podaljšano čašo, tisti za belo vino pa spominja na obliko tulipana. Tudi steklenica naj bo lepa in elegantna in niti na misel naj nam ne pride, da bi na mizo postavili plastenko, ki bi imela povrhu še etiketo originalne pijače, na primer mineralne vode. Lahko pa vino strežemo v steklenicah, v katere ga pretočimo. Po pravilih je dovoljena strežba tudi v steklenih vrčih ali lončenih majolkah, a le pod pogojem, da se ta ujame s siceršnjim slogom prazničnega pogrinjka. Tako kozarce kot steklenico ali vrč, v katerega natakamo vino, je treba redno čistiti. Ker slavnostnih kozarcev ne uporabljamo vsak dan, jih, preden jih postavimo na mizo, preglejmo, da se ni v njih nabral prah. V tem primeru jih temeljito prebrišemo s suho kuhinjsko krpo, še bolje bo, da jih pomijemo. Ko so brezhibno čisti, jih postavimo na mizo, zraven pa ustrezno vino.

Peneče se vino si zasluži posebno pozornost. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Peneče se vino si zasluži posebno pozornost. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Nekoč smo mislili, da morajo biti vsa vina v hladilniku, vendar ta pijača ne sme biti premrzla. Najhladnejša mora biti penina, ki okus najbolje razvije pri 6–8 stopinjah, sveža bela vina in rose pa naj bodo malce toplejša. Zanimivo, tudi sladka ohladimo na od 6 do 10 stopinj, najtoplejša uživamo rdeča, temperiramo jih na približno 15 stopinj.

Za konec preverimo, ali lahko penino ob vstopu v novo leto odpremo s pokom in polivanjem vsebine, ki brizgne iz steklenice zaradi pritiska. Strokovnjaki priporočajo, da to opravimo čim bolj diskretno in tiho, da bi nam to uspelo, zamašek počasi vrtimo okoli osi in s prstom zadržujemo njegovo polzenje po vratu steklenice, tako da zdrsne ven le ob nežnem poku. Če ne moremo brez glasnih detonacij, je bolje, da pokamo s penino kot s petardami. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije