SEJEM

Traktorji za vinograd

Objavljeno 02. januar 2019 20.11 | Posodobljeno 02. januar 2019 20.11 | Piše: Tomaž Poje

Vinogradniški in kletarski sejem v Pordenonu je privabil veliko slovenskih vinogradnikov, predstavili pa so specializirano tehniko in tehnologijo.

New Holland proizvaja tudi goseničarje, ki se lahko uporabljajo v vinogradih. Na sliki je model TK 4.100 M, ki ima 100-konjski motor. Gosenice so gumijaste, tako da ni problemov pri transportu po cesti (kot je bilo z železnimi). Lahko so različno široke, in sicer do 250 do 450 mm. Traktor z gosenicami načeloma manj tlači tla v vinogradu, saj se njegova masa porazdeli na večjo naležno površino gosenice. Fotografije: Tomaž Poje
V italijanskem Pordenonu je konec novembra potekal tridnevni bienalni sejem RIVE, namenjen vinogradništvu in kletarstvu. Letošnji je imel za 30 odstotkov več obiskovalcev kakor leta 2017, zaradi bližine ga je obiskalo tudi precej slovenskih vinogradnikov.
image
Ob 100-letnici svojega prvega traktorja (fiat 702) je New Holland predstavil omejeno serijo po 100 traktorjev, ki ni v modri barvi, ampak v tradicionalni Fiatovi opečnato rdeči. V tej seriji so tudi ozkokolotečni traktorji, kot je tale New Holland T4.110 F Fiat Centenario. Delajo ga s kabino ali z varnostnim lokom. Vgrajen ima štirivaljni motor s 79 kW (107 KM) in Dual Command menjalnik 32+16.

V petih dvoranah se je prestavljalo 160 razstavljavcev s približno 220 blagovnimi znamkami, potekali so tudi seminarji, delavnice in različne degustacije. Prireditev je na pravi lokaciji, saj je samo v okolici Pordenona kar 9530 hektarov vinogradov. Za lažjo predstavo: v Sloveniji imamo po uradnih podatkih (iz leta 2015) 15.700 hektarov vinogradov, neuradno pa še nekaj več.
 

Specializirani traktorji


Na tej specializirani razstavi sta bili prikazani tehnika in tehnologija, ki se uporabljata v kleti in vinogradu. Med drugim so bili prisotni vinogradniški traktorji. Med njimi bi izpostavili globalnega proizvajalca kmetijske tehnike New Holland, ki je predstavil mehanizacijo za vinograde. New Holland sicer izhaja iz Fiata, ta pa je prvi traktor izdelal leta 1919.
1919.
leta je Fiat izdelal svoj prvi traktor.


Stoto obletnico je začel New Holland proslavljati že letos na sejmu EIMA v Bologni in tudi na tem vinogradniškem sejmu, hkrati pa so predstavili nekaj modelov, ki so v stari Fiatovi opečnato rdeči barvi. Vsak tak model z oznako fiat centenario bodo izdelali le v sto primerkih. 
Deli s prijatelji