OBRATI

Tovarniške napake so se vrstile: so tudi vašega vpoklicali?

Na prvem mestu v Evropski uniji je Mercedes−Benz s 36 vpoklici 17 modelov, sledita pa mu Volkswagen s 25 vpoklici 18 modelov ter Peugeot s 23 vpoklici in 12 modeli.
Fotografija: Mercedes E je lani doživel devet vpoklicev, Mercedes-Benz pa skupno kar 36 vpoklicev 17 modelov. FOTO: Gregor Pucelj
Odpri galerijo
Mercedes E je lani doživel devet vpoklicev, Mercedes-Benz pa skupno kar 36 vpoklicev 17 modelov. FOTO: Gregor Pucelj

Kljub nenehnemu računalniškemu in praktičnemu testiranju in sapo jemajočim razvojnim proračunom se številne tovarniške napake pojavijo šele, ko s tekočega traku zapelje že na tisoče avtomobilov. V Evropski uniji učinkovito deluje sistem hitrega obveščanja (Rapex), ki opozarja na varnostno tveganje večine izdelkov na evropskem trgu, kamor spadajo tudi avtomobili. Na podlagi njihovih ugotovitev se proizvajalci odločajo za vpoklic vozil, pri čemer gredo stroški popravil oziroma odprave napak na račun proizvajalca, in ne potrošnika.


Spletna stran car-recalls.eu je specializirana za dešifriranje podatkov iz omenjenega evropskega sistema. Nedavno je objavila seznam najpogosteje vpoklicanih avtomobilskih znamk v Evropi v lanskem letu. Iz njihove analize je razvidno, da imajo največ vpoklicev seveda tisti proizvajalci, ki imajo na trgu največ modelov. Poudariti še velja, da Rapex beleži le nevarne napake, ki lahko ogrožajo zdravje voznika in potnikov.

Trda statistika

Mitsubishi outlander (na sliki) si z osmimi vpoklici deli drugo mesto z mitsubishijem ASX. FOTO: Mitsubishi
Mitsubishi outlander (na sliki) si z osmimi vpoklici deli drugo mesto z mitsubishijem ASX. FOTO: Mitsubishi
Leta 2018 je po Rapexovi statistiki 39 proizvajalcev avtomobilov v EU izvedlo skupno 288 vpoklicev 239 različnih modelov vozil. Na prvem mestu je Mercedes-Benz s 36 vpoklici 17 različnih modelov, sledita mu Volkswagen s 25 vpoklici in 18 modeli ter Peugeot s 23 vpoklici in 12 modeli. Več kot deset vpoklicev so izvedli še Opel (20), Citroën (17), Toyota (14), Mitsubishi (14) in Ford (13). V prvi deseterici sta še Renault z devetimi vpoklici petih modelov in BMW z osmimi vpoklici desetih modelov.
Največ vpoklicanih vozil (142) je imelo težave z motorjem, medtem ko so težave z zračnimi blazinami odkrili pri 73 modelih, enakemu številu vozil pa je grozil izbruh ognja. Napake na vzmetenju so našli pri 40 modelih, 12 avtomobilov pa je imelo težave s krmiljenjem. Pri nekaterih modelih so torej odkrili po več napak: pri 17 vozilih so jih tako našteli pet ali več. Rekorder je Mercedesov razred E, ki je doživel kar devet vpoklicev, z osmimi mu sledita mitsubishija ASX in outlander, po sedemkrat pa so vpoklicali peugeota 3008 in 5008 ter Volkswagnovega tiguana. Po šest vpoklicev sta imela še peugeot 308 in volkswagen passat.

Primerjava z letom 2017

Volkswagen tiguan je naštel sedem vpoklicev. FOTO: Gašper Boncelj
Volkswagen tiguan je naštel sedem vpoklicev. FOTO: Gašper Boncelj
Analiza je pokazala, da je nekaj proizvajalcev lani izvedlo precej več vpoklicev kakor leta 2017, drugi pa so opazno znižali število vpoklicev. Mitsubishi je s predlanskega 17. mesta »splezal« na sedmo, Opel pa se je »prebil« s 15. na četrto mesto lestvice. Volkswagen je »pridobil« štiri mesta (s šestega na drugo), Hyundai je »napredoval« za deset mest.
Po drugi strani je imel Fiat lani precej manj težav: leta 2017 je bil na sedmem mestu lestvice z desetimi vpoklici, letos pa je z le štirimi vpoklici zdrsnil (kar je dobro) na 25. mesto, ki si ga deli z Dodgeem. Renault je padel s četrtega mesta na deveto, še večji padec pa sta zabeležila Volvo in Mini. Na zadnjem, 39. mestu lestvice se je znašel Lotus z enim samim vpoklicem; predlani ni imel nobenega. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije